Dzisiaj napiszę Ci jak zrobić trufle orzechowe. Nie są to, co prawda takie trufle, jakiś się spodziewałam :D, ale za to są to pyszne, czekoladowo-orzechowe pralinki. Pomyślałam, że zrobienie kilku takich czekoladowych pyszności w różnych smakach i zapakowanie ich do ładnego pudełeczka, byłoby świetnym pomysłem na prezent. A Ty jak uważasz?
Zrobienie tego przepisu jest banalnie proste i jestem pewna, że wyjdzie każdemu. Składników też niewiele potrzeba, więc czego chcieć więcej?
Przepis na trufle orzechowe
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej;
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich (możesz użyć innych, ale włoskie nadają przyjemnego, gorzkiego smaku);
- 3 łyżki cukru pudru;
- 3 łyżki masła;
- kakao do obtoczenia (ja niektóre obtoczyłam w zwykłym, ciemnym kakao, niektóre w takim słodkim do picia).
Przepis:
- Pokruszoną czekoladę rozpuść razem z masłem na małym ogniu.
- Odstaw do wystudzenia, dodaj cukier puder i orzechy i wymieszaj.
- Zostaw w chłodnym miejscu, żeby masa mogła zgęstnieć.
- Gdy masa zgęstnieje, formuj kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
- Obtocz je w kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin (chociaż po całej nocy będą zdecydowanie lepsze).
Moje trufle wyglądały tak:
i na drugi dzień (czyli dzisiaj), były zdecydowanie lepsze niż wczoraj.
Mam nadzieję, że Tobie wyjdą równie dobre, co mi i powiesz jak smakowały :)
Może użyjesz innych orzechów- jestem ciekawa jak będą się komponować.
Do zobaczenia! :)
Właśnie wróciłam z Belgii z zapasem trufli, ale jak się skończą, to szybko za nimi zatęsknię. Dobrze wiedzieć, że jest backup i można samemu zrobić!
OdpowiedzUsuńTrochę zazdroszczę tych belgijskich trufli ;)
Usuń