Ciasto korzenne przełożone powidłami

Cześć!
Święta są tak blisko, że jutro jest już Wigilia! Czas leci tak szybko... niedługo Bake it cozy będzie miało pierwsze urodziny.
Często w Święta odchodzę od tradycyjnego piernika, i tak w tamtym roku były piernikowe muffiny- po jednej dla każdego :D, a dzisiaj zaprezentuję Ci mój tegoroczny wybór. Wiem, że wiele osób nie miało czasu, albo po prostu wypadło im z głowy przygotowanie tego typowego dla Świąt Bożego Narodzenia ciasta, dlatego mam tu coś do zrobienia na szybko- nawet dzień przed Wigilią.





Przepis na to ciasto pochodzi z dobrze Ci znanej Czekolady, dzięki której powstał ten blog ;) Pomyślałam, że długo nic z niej nie robiłam, a teraz jest już ostatni dzwonek.


Ciasto korzenne przełożone powidłami 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki;
  • 3 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 łyżki + reszta słoiczka powideł śliwkowych;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika;

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, wlej olej, zmiksuj, dodaj mleko i powidła, całość wymieszaj łyżką.
  • Mokre składniki połącz z suchymi lekko miksując lub dokładnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.
  • Ciasto odstaw do wystygnięcia, a potem przekrój na 2 lub 3 blaty [w zależności od tego jak grube Ci wyszło (w zależności od tego, jaką blachę posiadasz)].
  • Blaty posmaruj powidłami.
Ciasto wyrosło pięknie, jest aromatyczne i słodkie. Idealny zamiennik piernika. 

Teraz chcę życzyć przytulnych, ciepłych Świąt, pełnych uśmiechu, radości i pierogów :)
Wszystko cudownego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Lubiane