Sernik oreo z polewą czekoladową

Cześć!
Dzisiaj chcę podzielić  się z Tobą przepisem na sernik. Mam nadzieję, że lubisz Oreo, Milkę i serek mascarpone :)
Razem z moim narzeczonym zawsze zastanawiamy się nad fenomenem oreo. Przecież to zwykłe, czarno białe ciastko, ale w swojej prostocie jest takie pyszne, że zamieniamy się przy nim w Ciasteczkowe Potwory :D
Mój ukochany jest dosyć wybredny. W sumie to niewiele rzeczy lubi, a sernik na pewno nie należy do jego ulubionych deserów, ale ten wywołał na jego twarzy tę minę, która towarzyszy czemuś nieziemsko dobremu. Właśnie dlatego mogę Ci szczerze polecić zrobienie tego ciasta.

Sernik na spodzie oreo z polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g sera twarogowego zmielonego 2 lub 3 razy;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 160 g ciasteczek Oreo (ok. 14 sztuk);
  • 3/4 szklanki cukru; 
  • 50 g masła; 
  • 45 g mąki; 
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki serka mascarpone; 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej Milka; 
  • 50 g masła;
  • 50 g śmietanki kremówki 30%.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Oddziel krem od ciasteczek.
  • Masło rozpuść i odstaw do lekkiego wystygnięcia. 
  • Ciastka przełóż do malaskera, dodaj rozpuszczone masło i zblenduj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 
  • Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia i wysyp na nie ciasteczka. 
  • Dognieć całość do dna, tworząc równą warstwę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 10 minut. 
  • W tym czasie krem z Oreo wymieszaj z serkiem mascarpone. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. 
  • Po wyciągnięciu spodu z piekarnika, odstaw go do lekkiego wystygnięcia i zmień temperaturę w piekarniku na 150 st. C.
  • Masę twarogową przelej na wystudzony spód i piecz przez ok. godzinę. 
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi wystygnąć w jego środku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 30 minut, następnie wyciągnij ciasto i je całkowicie wystudź. I polej polewą. 

Polewa:

  • W kąpieli wodnej rozpuść masło, po chwili dodaj czekoladę i mieszaj do połączenia sięskładników. 
  • Kiedy czekolada jest już wtopiona w masło, stopniowo dolewaj śmietankę cały czas mieszając. 
  • Odstaw do wystygnięcia i polej ciasto. 

Dobre rady:

  • Czas pieczenie ciasta może być krótszy; sernik jest gotowy, gdy całość jest ścięta i równomiernie przypieczona z góry. 
  • Ciasto sprawdzaj dotykając je patyczkiem, a nie wbijając go do środka, ponieważ wtedy opadnie. 
  • Łącząc twaróg z innymi składnikami nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa się nspowietrzy, szybko urośnie, a później mocno opadnie.
Cisto jest bardzo delikatne i słodkie. Smakuje dobrze zarówno w temperaturze pokojowej, co mocno schłodzone. Zanim polewa zastygnie tworzy lustrzaną taflę na cieście i pięknie rozlewa się na każdy kawałek. Po włożeniu do lodówki jest bardziej gęsta, ale nie twardnieje zbytnio. 

Mam nadzieję, że przepis pobudził Twoją wyobraźnię i przygotujesz go u siebie. Jakby co pamiętaj o oznaczeniu #bakeitcozy ;)

Do usłyszenia! :)

Komentarze

  1. Samego w sobie oreo nie lubię ale jakoś dziwnie dobrze komponuje mi się w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o serniki to jestem pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Lubiane