Tarta z mascarpone i owocami

Cześć!
Jestem ogromną fanką tart. Uwielbiam te bez pieczenia, jak i z piekarnika. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na przepyszne ciasto. Podpatrzyłam je u Madame Edith, zakochałam się i lekko zmodyfikowałam ;)



Na samym początku chciałam zrobić tartę sernikową, niestety reszta twarogu nie wytrzymała naszej nieobecności i musiałam nieco zmienić plany. Od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie tarta z kremem budyniowym, ale mój ukochany nie przepada za ciastami z takim środkiem, więc postawiłam na coś, co oboje lubimy- mascarpone. Dodając do tego sezonowe owoce wychodzi deser jak marzenie.

Tarta z mascarpone i owocami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki;
  • 100 g masła;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego;

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 200 g truskawek;
  • 100 g borówek amerykańskich;
  • 80 g gorzkiej czekolady;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 kiwi.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj.
  • Do mąki z cukrem pudrem dodaj wystudzone masło i olejek waniliowy, wbij jajko i wszystko zagnieć ręką.
  • Kiedy zagnieciesz składniki w jednolitą masę, uformuj z niej kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj na blacie i wyściel w formie do tarty lub wylep po kawałku całe dno.
  • Papier znajdujący się na blaszce nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik.
  • Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż je papierem do pieczenia i połóż na nie obciążenie.
  • Ciasto wstaw do piekarnika na 20 minut do 200 st. C z termoobiegiem.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z pieca, ściągnij obciążenie i papier i piecz jeszcze przez 10 minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu, wyciągnij i odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wysmaruj nią spód tarty.
  • Kilka truskawek pokrój w plasterki i wyłóż je na czekoladę.
  • W misce ubij śmietankę na sztywno, w czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier puder.
  • Kiedy śmietanka będzie już ubita, dodaj serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie połącz je ze sobą.
  • Przygotowany krem schowaj na chwilę do lodówki.
  • Po wyciągnięciu kremu z lodówki delikatnie wyłóż go na czekoladę z truskawkami i rozsmaruj.
  • Na kremie ułóż borówki oraz pokrojone truskawki i kiwi.
  • Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, lub lepiej na całą noc.

Dobre rady:

  • Ekstrakt waniliowy możesz dodać do rozpuszczonego masła i razem z nim wlać go do reszty składników.
  • Do tego przepisu sprawdzą się też inne owoce.
  • Do obciążenia ciasta możesz użyć fasoli/ryżu/grochu, mniejszego naczynia żaroodpornego, albo specjalnych obciążników ceramicznych.
To ciasto zasmakuje Ci pod warunkiem, że lubisz mascarpone, czekoladę i owoce. Ciasto do tej tarty w zapachu i smaku przypomina mi klasyczne maślane ciasteczka, które przynoszą ze sobą wspomnienia dzieciństwa. Poza mną i moim ukochanym ten wypiekła jadły dwie osoby, nasi przyjaciele, którzy dzięki niemu poważnie rozważają zamieszkanie z nami ;D 

Mam nadzieję, że wśród Twoich bliskich to ciasto zrobi podobne poruszenie :)

Do usłyszenia! :)

Komentarze

Lubiane