Puree z dyni

Cześć!
23 września. Nie do wiary! Mamy już jesień- ostatnimi czasy moją ulubioną porę roku.
No dobry początek kolejnego okresu wpadam tutaj z mega szybkim i prostym przepisem, który możesz wykorzystać nie tylko do słodkości, ale i wytrawnych rzeczy.




Wersję, którą Ci zaprezentuję wykorzystałam do ciasta dyniowego. Przepis na to ciasto pojawi się już lada chwila na blogu ;)


Puree z dyni

Składniki:


  • 1 kg dyni

Przygotowanie:

  • Dynię pokrój w mniejsze kawałki i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nie przykrywając niczym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na niecałą godzinę.
  • Kiedy dynia jest już miękka, wyciągnij ją z piekarnika i odstaw ją do wystygnięcia.
  • Po całkowitym wystudzeniu oddziel miękki miąższ od skórki i włóż go do blendera.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
I koniec.

Dobre rady:

  • Jeśli zamierzasz robić tylko słodkie smakołyki z tego puree, możesz przyprawić dynię tuż przed blendowaniem dodając do niej cynamon, cukier puder itp.
  • Puree możesz przechowywać w lodówce do 5 dni

Komentarze

Lubiane