Mega owocowe ciasto na biszkotowo- kremowym spodzie

Cześć!
Skoro mamy ostatnie powiewy lata to zaproszę Cię na ciasto z dużą ilością owoców.
Nazwałam je "resztkówką", bo zostało zrobione z produktów, które pozostawały z innych rzeczy.

Ciasto ma w sobie truskawki, maliny, borówki, porzeczki czarne i czerwone oraz galaretki i białą czekoladę.
Spód to biszkopt... w innej odsłonie.
Całość jest mega kremowa i delikatna, więc mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.


Mega owocowe ciasto na biszkotowo- kremowym spodzie

Składniki:

Spód: 

  • Biszkopt, a właściwie jego część, np. 1/3, zrobiony z TEGO przepisu;
  • 3 łyżki kremu na bazie śmietanki i mascarpone, albo dodaj po półtora łyżki mascarpone i śmietanki.

Krem:

  • 200 g serka mascarpone;
  • 200 g śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku.

Dodatkowo:

  • Owoce, galaretki owocowe zrobione wg instrukcji na opakowaniu

Przygotowanie:

Spód:

  • Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty, tak jak do tortu i wybierz tę, która Ci się nie przyda (tę najbrzydszą ;))
  • Połam ciasto na kawałki, włóż do malaksera i zmiel.
  • Po chwili dodaj mascarpone i śmietankę i wymieszaj tak, by powstała jednolita masa.
  • Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyściełaj na całej powierzchni spodu.
  • Galaretki przygotuj dzień wcześniej.

Krem:

  • Wlej śmietankę do miski i chwilę ubijaj.
  • Po kilku sekundach dodaj cukier puder, a następnie zmniejsz obroty i dodaj mascarpone.
  • Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy, ale niezbyt długo.

Składanie:

  • Na biszkoptowy spód wyłóż pokrojone owoce, na to warstwa kremu, następnie pokrojone w mniejsze kawałki galaretki, kolejna warstwa kremu i na samą górę owoce.
  • Całość wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Ciasto jest banalnie proste i będzie idealne, gdy zdarzą Ci się goście (pod warunkiem, że nie będą niezapowiedziani, bo ciasto musi trochę posiedzieć w lodówce).
Jak już wspomniałam, ma kremową konsystencję, a jego smak można przyrównać do lodów owocowych.

Komentarze

Lubiane