Rustykalny torcik jagodowy

Cześć!
Skoro już jesteśmy w jagodowych tematach, to chcę zaprezentować Ci śmietankowy torcik jagodowy.
Od dłuższego czasu ćwiczę przygotowywanie tortów, ponieważ już za rok czeka mnie mega wielkie wyzwanie ;) 
Mam nadzieję, że ten przepis Ci podpasuje i chętnie przygotujesz go, żeby uczcić jakieś ważne wydarzenie.




Przygotowanie tego ciasta jest mega proste, jednak musisz uważać na niektóre pułapki, które czekają na Ciebie przy wyrabianiu biszkoptu, czy kremu śmietankowego.

Torcik jagodowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 5 łyżek cukru;
  • sok i skórka z 1/3 cytryny;

Nasączenie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody;
  • sok z 1/2 cytryny;
  • cukier puder do smaku;

Dodatkowo:

  • Zblendowane jagody;
  • Cukier puder wg uznania.

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno.
  • Kiedy piana z białek robi się puszysta, stopniowy dodawaj cukier; najlepiej łyżka po łyżce co 10 sekund, cały czas mieszając.
  • Gdy cukier już się rozpuści, dodaj żółtka- po jednym, ciągle mieszając.
  • Wyłącz mikser, do osobnej miski przesiej obie mąki, a następnie dodaj je do wcześniej wyrobionej masy; zrób to na 3 razy i po każdym dokładnie, ale delikatnie przemieszaj całość szpatułką.
  • Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia, a brzegi zostaw bez niczego.
  • Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185℃ na ok. 40 minut, lub do suchości patyczka.

Krem:

  • Do miski wlej ok. 250 ml śmietanki, wsyp cukier i zacznij mieszać na najniższych obrotach miksera, po chwili obroty zwiększ na średnią prędkość.
  • Kiedy zobaczysz, że śmietanka gęstnieje, stopniowo dodawaj mascarpone i cytrynę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jeśli masa gęstnieje, a krem nadal ma grudki, stopniowo dolewaj pozostawioną śmietanę.
  • Przestań ubijać, gdy znikną grudki z mascarpone, inaczej możesz przebić śmietanę.

Nasączenie biszkoptu:

  • Do szklanki wlej wodę, wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier puder. 
  • Całość wymieszaj.

Złożenie ciasta:

  • Wystudzony biszkopt przekrój na pół.
  • Każdy z blatów nasącz.
  • Górny blat ciasta połóż na spód (jeśli chcesz, możesz odciąć skarmelizowaną część ciasta.
  • Nasączony blat posmaruj zblendowanymi jagodami, następnie kremem śmietankowym.
  • Następny blat posmaruj jagodami i połóż "do góry nogami" na krem (jagodami w dół) i rozsmaruj na nim krem i resztę zblendowanych jagód.
  • Całość udekoruj wg uznania i wstaw do lodówki na kilka godzin, albo całą noc.

Dobre rady:

  • Ciasto możesz składać poza formą, albo w tortownicy. Pamiętaj tylko, że jeśli wybierasz tę drugą opcję, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Ja poszłam po najniższej linii oporu i zostawiłam ciasto bez kremu po bokach. Jeśli wolisz, żeby całe było pokryte kremem przygotuj drugą porcję, lecz dodaj więcej mascarpone- dzięki temu krem będzie bardziej stabilny.

Napisz mi proszę, czy chcesz, aby na blogu pojawiało się więcej przepisów z tortami. Chętnie podzielę się z Tobą moim procesem uczenia się ich :)

Do usłyszenia! :) 

Komentarze

Lubiane