Cinnamon rolls

 Cześć!

Ciągle powtarzam, że uwielbiam cynamon. Dla mnie nie jest to przyprawa sezonowa, chociaż używając jej jesienią lub zimą podkręcam sobie klimat tych pór roku do maksimum. 
Aktualnie trwa moja ukochana jesień, więc postanowiłam kolejny raz zrobić cynamonki. Podczas ostatniego przepisu napisałam, że dałam odrobinę za mało cynamonu. Teraz, poza naprawieniem tego błędu, postanowiłam zmienić przepis na ciasto. Ale spokojnie... są to zmiany w detalach.

Jeśli nie widziałeś poprzedniego wpisu z przepisem na Cinnamon rollsy to kliknij TUTAJ, a teraz zapraszam na nowy przepis. Na Cinnamon Rolls 2.0. ;)

Tak, jak wspomniałam wyżej, przepis jest niemal taki sam, jak poprzedni. Zmieniłam kilka małych punktów, przez co ciasto wyszło bardziej puszyste i mięciutkie, a ilość cynamonu była zdecydowanie lepsza! <3

Cinnamon rolls

Składniki:

Zaczyn:

  • 160 ml mleka;
  • 40 g drożdży;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki maki;

Ciasto:

  • 500 g mąki;
  • 90 ml mleka;
  • 80 g masła;
  • 60 g cukru;
  • 40 g drożdży;
  • 20 g cynamonu;
  • 2 jajka;
  • Szczypta soli;

Nadzienie:

  • 100 g miękkiego masła do posmarowanie ciasta
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 łyżki cynamonu;
  • Miękkie masło do posmarowania ciasta;

Lukier:

  • 1/2 szkl. cukru pudru;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • Ilość wody do uzyskania konsystencji śmietanki;

Przygotowanie:

Zaczyn:

  1. Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i wymieszaj, aż drożdże zmienią konsystencję.
  2. Do drożdży z cukrem dolej ciepłe mleko, wymieszaj i dodaj mąkę. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn ładnie zwiększy swoją objętość. 

Ciasto:

  1. Do rondelka wlej mleko i zacznij podgrzewać, a gdy temperatura już się podniesie dodaj masło i roztop.
  2. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon i wymieszaj.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, wlej mieszankę mleczno-maślaną i dodaj rozczyn. 
  4. Ciasto zacznij zagniatać i rób to do momentu aż przestanie przyklejać się do dłoń.
  5. Miskę posmaruj tłuszczem, przełóż do niej kulkę ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  1. Cukier wymieszaj z cynamonem.
  2. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp przygotowanym cukrem cynamonowym.

Lukier:

  1. Wymieszaj ze sobą cukier puder i cynamon.
  2. Do powstałej mieszkanki dodaj cukier puder i ciągle delikatnie mieszając dolewaj wodę do czasu, aż powstanie odpowiednia konsystencja.

Wykończenie:

  1. Rozwałkowane i posmarowane ciasto ostrożnie zawiń i pokrój na ok. 1,5 cm kawałki.
  2. Cynamonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 10-15 minut.
  3. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ℃ na 25-30.

Także tak!
Poprzednie cynamonki były mega, ale te to po prostu sztos! Uwielbiam, kocham i polecam z całego serca <3
Do usłyszenia!

Komentarze

Lubiane