Tarta gruszkowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

 Cześć!

Teraz to poszalałam, wiem, ale już od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie czegoś z owocami, za którymi nie przepadam. Tak, chodzi o gruszki ;)
A jaki jest Twój stosunek do nich? Lubisz, nie lubisz, są Ci obojętne?

Dzisiaj przedstawię Ci je w tarcie obok orzechów włoskich, czyli można powiedzieć, że w ich standardowym towarzystwie.


Robiąc zdjęcia do tego wpisu powstał także krótki filmik. Wyszłam przed blok z owocami, ciastem, talerzem, koszykiem, książką, papierem i bratem i razem z nim lataliśmy wokół mojego wypieku na zmianę robiąc mu zdjęcia i nagrywając. Zabawa była naprawdę fajna i pozwoliła nam się wyszaleć kreatywnie.

Relację z tworzenia tego można było znaleźć na moim Insta, więc jeśli jeszcze nie obserwujesz to zapraszam na mój profil @bakeitcozy 💓

Spód powyższej tarty to ten sam, który pojawił się w TYM przepisie na tartę z borówkami amerykańskimi.

Jeśli będziesz korzystać z tego przepisu pamiętaj, żeby najpierw spróbować na jakie gruszki trafiłeś. Ja tego nie zrobiłam i moje ciasto było nieco za słodkie, zwłaszcza pierwszego dnia.

Poniżej znajdziesz film, który stworzył mój mały braciszek :0




Tarta gruszkowa z karmelizowanymi orzechami włoskimi

Składniki:

Spód:

  • 160 g mąki pszennej; 
  • 120 g masła; 
  • 30 g cukru pudru;

Mus gruszkowy:

  • 1 kg gruszek;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • woda do podlania;

Karmelizowane orzechy:

  • 80 g orzechów włoskich (obranych)
  • 75 g cukru;
  • 1,5 łyżki wody;

Ganache czekoladowy:

  • 200 g czekolady deserowej;
  • 200 ml śmietanki 30%;

Dekoracja:

  • 2 gruszki;
  • garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Spód:

  1. Mąkę przesiej na blat, dodaj cukier i pokrojone w kosteczki masło. 
  2. Wszystko posiekać nożem tak, żeby przypominało kruszonkę i zagnieć dodając w międzyczasie łyżkę wody.
  3. Ciasto zagnieć, zawinił w folię i włóż do zamrażalnika na pół godziny, a piekarnik nagrzej do 180℃.
  4. Po upływie czasu blat posyp mąką, wyłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. 
  5. Na formę do tarty wyłóż ciasto.
  6. Za pomocą widelca nakłuj ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. 
  7. Po tym czasie wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia. 

Mus gruszkowy:

  1. Gruszki obierz, pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
  2. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło, dodaj gruszki, wymieszaj i przez chwilę podsmażaj.
  3. Następnie dolej odrobinę wody i duś do rozmiękczenia owoców.
  4. Kiedy owoce będą już miękkie, zdejmij z ognia, odczekaj aż ostygną i dodaj do nich odrobinę miodu- w zależności jak słodkie masz gruszki.
  5. Jeśli chcesz to przełóż powstały mus do naczynia i zblenduj całość na gładko, ale możesz pominąć ten krok i zostawić w musie kawałki owoców.
  6. Mus odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z karmelizowanymi orzechami włoskimi, zostawiając ich część do dekoracji.

Karmelizowane orzechy:

  1. Do rondelka wsyp cukier i dolej wodę.
  2. Rondelek postaw na średnim ogniu i podgrzewaj dopóki cukier nie zmieni koloru na bursztynowy.
  3. Wtedy dodaj orzechy i wymieszaj tak, by wszystkie zostały pokryte karmelem.
  4. Całość wyłóż na deskę do całkowitego wystudzenia, a następnie posiekaj na mniejsze kawałki.

Ganache czekoladowy:

  1. Czekoladę pokrój w kawałeczki podobnej wielkości i wsyp do miski.
  2. W rondelku podgrzej śmietankę, a kiedy na brzegach zaczną pojawiać się bąbelki, zdejmij z ognia i zalej nią czekoladę.
  3. Odczekaj chwilę, aż czekolada nabierze odpowiedniej temperatury i zacznij mieszać, aż całość się połączy w aksamitny krem.
  4. Odstaw, dosłownie na chwilę, do lekkiego przestygnięcia, a następnie zalej nim ułożone na spodzie gruszki.

Składanie:

  1. Na kruchy spód wyłóż gruszki.
  2. Na gruszki równomiernie wylej ganache czekoladowy.
  3. Na ganache wyłóż plasterki gruszek (możesz je najpierw delikatnie podpiec w tym samym czasie co spód, tylko o połowę krócej ;)) i posyp orzechy włsokie.
Jest to trochę czasochłonne ciasto, ale efekt jest niesamowity. Pamiętaj tylko o sprawdzeniu poziomu słodkości swoich owoców i to do nich dopasuj ilość miodu.

Do usłyszenia!

Komentarze

Lubiane