Mamy kolejny dzień miesiąca, kolejny dzień naszego czekoladowego wyzwania i kolejny dzień, w którym wszędzie pachnie słodkościami.
Dzisiaj zrobiłam dwukolorową babkę, a teraz czekam aż wystygnie, żeby móc ją spróbować, tak... wiem... jedzenie w takich późnych godzinach to grzech, ale ej... czekolada ;)
Jak już pisałam, ciasto pachnie obłędnie i jeżeli wyjdzie tak dobre, jak te sprzed lat mojej Babuni, będę dzisiaj chyba najszczęśliwszą osobą na świecie :D
Przepis na babkę "zebra"
Składniki na ciasto:
- 2 i pół szklanki + 3 łyżki mąki pszennej;
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka wody gazowanej;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 100 g mlecznej czekolady;
- 2 łyżki masła;
- 4 łyżki śmietanki 30%.
Przygotowanie ciasta:
- Białka utrzyj na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
- Dodaj po jednym żółtku ciągle miksując.
- Wsypuj stopniowo 2 i pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksuj na najniższych obrotach.
- Następnie, ciągle mieszając naprzemiennie, porcjami wlewaj olej i wodę.
- Ciasto podziel na 2 równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wyłóż do niej na przemian czarne i białe ciasto.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 60 minut.
Przygotowanie polewy:
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło.
- Gdy składniki się rozpuszczą dodaj śmietankę i mieszaj.
- Po jej wystygnięciu polej ciasto.
Moje wyszło tak:
Ciasto zamiast udekorować polewą, możesz posypać cukrem pudrem.
Koniecznie też pamiętaj o robieniu przerw w miksowaniu, ponieważ jest go dużo, a chyba nie chcesz, żeby przegrzał Ci się mikser ;)
Mam nadzieję, że, gdy zrobisz to ciasto, będzie Ci smakowało.
Ja zabieram się teraz za degustację mojego :)
Do zobaczenia :)
Pamietam jak moja Babcia coś podobnego piekła:-). Przepyszne.
OdpowiedzUsuńDawniej było to bardzo popularne ciasto :)
UsuńRobiłam Zebrę kilka razy, raz mi kompletnie nie wyszła i się zniechęciłam. Muszę spróbować ponownie, bo ciasto jest bardzo dobre :).
OdpowiedzUsuńJa też na pewno spróbuję zrobić raz jeszcze, żeby było lepsze i lepsze i lepsze niż poprzednie :)
UsuńSuper, wykorzystam go rownież!
OdpowiedzUsuń+ zapraszam na mojego bloga- blousforyou
Odwiedzę, na pewno ;)
UsuńJadłam kiedyś sernik zebrę. Pyszny i łatwy do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto robione przez Babunię to izaura - sernik czekoladowy ❤
UsuńU nas wygląda podobnie do zebry, bo ciasto mieszamy z twarogiem, gdy już są na blaszce :)
Pychotka, uwielbiam takie ciacha i będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki czy herbatki ;)
Usuń