Tak mi zasmakował sernik z ostatniego przepisu, że na przywitanie maja postanowiłam upiec kolejne tego typu ciasto. Tym razem jednak nie jest na kruchym spodzie :)
Poza tym wydaje mi się, że pierwszy dzień wolny w tym miesiącu trzeba uczcić przyzwoicie :D. Co prawda majówka wskazywałaby raczej na grilla, ale pogoda nie jest odpowiednia do wychodzenia na dwór, a poza tym wszyscy moi znajomi i przyjaciele są zajęci.
Sugerując się zdjęciem ciasta w Czekoladzie, upiekłam je w tortownicy (średnica mojej to chyba 24 cm) i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, ponieważ ciasto wyszło odpowiednio wysokie, a jedynym minusem, jaki zauważyłam była zbyt cienka warstwa sera i zastanawiam się czy przypadkiem nie była to wina twarogu jakiego użyłam (zamiast mielonego wzięłam zwykły ;)). Ale mimo tego nie można odmówić mu uroku zarówno w smaku, jak i wyglądzie.
Przepis na ciasto czekoladowe z masą serową
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 4 jajka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 kostki masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 2 łyżki rumu;
- szczypta soli;
Masa:
- 250 g mielonego białego sera;
- 1 jajko;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego;
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 1/2 szklanki śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Masło i czekoladę roztop na bardzo małym ogniu i odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem, a mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy masa czekoladowo-maślana wystygnie, przelej ją do miski, dodaj ubite jajka z cukrem, sól, mąkę z proszkiem do pieczenia i rum (ja zamiast rumu dałam olejek rumowy i ostrzegam, że cała 9 ml buteleczka to za dużo :D) i mieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Przygotuj masą: Ser zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, po chwili dodaj jajko i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Połowę ciasta wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia, nałóż na nią masę serową, którą następnie przykryj pozostałą częścią ciasta.
- Delikatnie wymieszaj obie masy za pomocą patyczka lub widelca i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto wystudź, a gdy już wystygnie przygotuj polewę wsypując pokruszoną czekoladę i wlewając śmietankę do rondelka i podgrzewając na niewielkim ogniu aż się ze sobą połączą w gładką masę.
- Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto.
Jest to kolejne ciasto, które zaskoczyło mnie swoją konsystencją, które przy wykładaniu go do formy przypominała plastelinę. Jak już pisałam, użyłam też innego twarogu, a rum zastąpiłam olejkiem rumowym. Jaki był tego powód? Jeśli chodzi o twaróg, nie miałabym co zrobić z pozostałą resztą sera (750 g), a rum nie jest alkoholem, który można u mnie spotkać :D
Tak czy inaczej, ciasto smakowało mojemu ukochanemu, mi i naszemu gościowi, więc jestem zadowolona i śmiało mogę Cię zachęcić do zrobienia go u siebie ;)
Do usłyszenia! :)
Cóż za "przepyszny" blog :) przepisy już z nazwy brzmią smakowicie, a że czekolada jest najlepsza ze wszystkich słodyczy, to tym bardziej jestem przekonana, że prezentujesz tu same rarytasy :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) ja również uwielbiam czekoladę i jestem przekonana, że przepisy przypadną do gustu innym czekoladoholikom i nie tylko :)
Usuńale bym zjadła! uwielbiam słodkości, a jeszcze towarzyszy mi ten co miesięczny kobiecy stan, więc i opchnęłabym całą blachę :D
OdpowiedzUsuńDoskonale to rozumiem :)
Usuńuwielbiam ciasta czekoladowe wszystkie !
OdpowiedzUsuńU mnie Ci ich dostatek :D
Usuń