Wybacz, że nie zaglądałam tu tak długo, ale pochłonęła mnie praca i nie miałam zbyt dużo czasu na to, by coś upiec. Dzisiaj jednak dostałam dzień wolny i postanowiłam przygotować coś z czekolady. Chodziło mi po głowie jakiś ciasto, ale niestety w książce zostały same torty i ciasta z owocami, więc musiałam pożegnać się z tym pomysłem.
Zamiast tego wybrałam Francuską struclę,którą właśnie pałaszuję z moim ukochanym ;)
Deser nie jest trudny do przygotowania i potrzeba tylko kilka składników, ale efekt końcowy jest powalający ;)
Przepis na francuską struclę
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 100 g czekolady deserowej;
- 30 g masła;
- 100 g migdałów.
Przygotowanie:
- Ciasto wyciągnij z lodówki 3 minuty przed przygotowaniem.
- Roztop masło.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środek ciasta połóż tabliczkę czekolady (możesz ją posypać migdałami lub czymś innym).
- Natnij ciasto pod kątem po bokach w odstępach ok. 2 cm.
- Nakładaj ciasto na czekoladę na przemian z prawej i lewej strony.
- Ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp migdałami (ja ich nie miałam, więc użyłam orzeszków ziemnych solonych).
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij i odstaw do wystygnięcia.
Moja strucla wygląda i smakuje pysznie ;) Mam nadzieję, że ta Twoja, jeśli zdecydujesz się ją zrobić będzie równie smakowita.
Pamiętaj, że możesz użyć do niej czekolady z dodatkami, np orzechami lub kokosowej, ale nie radzę wybierać takiej z nadzieniem, bo ono za bardzo się rozpuści.
W dzisiejszym poście dodaję zdjęcia zrobione telefonem, bo mój aparat zachorował, albo... umarł :(
Jak zwykle zachęcam do oznaczania mnie przez #bakeitcozy w razie gdybyś planował(a) przygotować ten przepis ;)
Do zobaczenia! :)
Ale narobiłaś smaka! Przepis prosty i z pewnością pyszny, super :D
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńIdealny na niezapowiedzianą wizytę gości oczywiście, jeśli masz w zapasie ciasto francuskie, albo sklep blisko domu :)
Wygląda obłędnie - sama chętnie bym tego cuda spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńNie ma na co czekać ;) Sklep, ciasto francuskie, czekolada i jazda :D
UsuńWczoraj kułam ciasto francuskie żeby zrobić rogaliki ze szpinakiem, ale zmieniam zdanie. Ciasto francuskie z czekolada to jest to :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ciasta francuskiego i szpinaku, ale gdybym miała wybrać, zdecydowałabym się na wersję słodką :)
UsuńSmacznego! ;)