Mamy już za sobą maj, co Ty na to?
Nie wiem jak Tobie, ale mi te miesiące mijają z prędkością światła, a skoro dzisiaj mamy już ostatni dzień maja, to z tej okazji zrobiłam lody ;) I to nie byle jakie, bo orzeźwiające miętowe (ulubione mojego ukochanego).
To w sumie trochę zabawne, bo gdyby spojrzeć na to z odpowiedniej strony, to wychodzi, że przynoszę pracę do domu :D
Od razu muszę powiedzieć, że jest to deser, który robi się bardzo długo- ok. godziny samego przygotowywania i ok 4 godzin zamrażania z cogodzinnym mieszaniem, więc jeśli chcesz go zrobić, nie popełniaj mojego błędu i nie zaczynaj po 20 :D
Przepis na lody miętowe z czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka listków mięty;
- 2 szklanki śmietanki 30 lub 36%;
- 1 szklanka niesłodzonego skondensowanego mleka;
- 4 żółtka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 50 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Listki mięty umyj, osusz i zblenduj lub drobno posiekaj.
- Śmietankę i mleko wlej do rondelka z grubym dnem, dodaj miętę i połowę cukru. Wszystko podgrzewaj na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru, nie pozwalaj, żeby się zagotowało.
- Odstaw masę do wystygnięcia.
- Żółtka z pozostałym cukrem ubij do białości i ciągle mieszając dodaj do przestygniętej masy miętowej.
- Całość podgrzej i mieszaj aż całość zgęstnieje (pamiętaj, że nie może się zagotować), a następnie odstaw do wystygnięcia.
- Gdy masa stygnie, czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Po wystygnięciu połącz masę z czekoladą i przełóż do plastikowego pojemnika.
- Całość zamknij i wstaw do zamrażalnika na ok. 4 godziny.
- Co godzinę dokładnie przemieszaj lub zmiksuj lody.
Mimo wszystko te niedociągnięcia nie sprawiły, że lody są niesmaczne :)
Mają przyjemny śmietankowy smak z dodatkiem mięty i czekolady.
Mam nadzieję, że Ty również przygotujesz te lody i oznaczysz mnie na zdjęciu #bakeitcozy #yearofchocolate.
Do usłyszenia! :)
Czekolada i mięta idealnie do siebie pasują, zwłaszcza jak w chłodnej odsłonie. :)
OdpowiedzUsuńBookendorfina
Mięta i czekolado to wspaniała połączenie !
OdpowiedzUsuń