Nie sądziłam, że będę miała aż tak mało czasu na dzielenie się z Tobą przepisami z Czekolady. Wybacz mi, że robię to tak nieregularnie, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni.
Dzisiaj przedstawiam Ci ciasto, które powstało z okazji moich urodzin, które były 11 dni temu. Uwielbiam desery kawowe i jestem zadowolona z tego, że w Czekoladzie jest ich tak dużo. Oczywiście ciasto zdecydowanie lepiej smakowało następnego dnia i, przede wszystkim, jak już ostygło :)
Jak to zwykle bywa przy przepisach, w których występuje rum, i to zmodyfikowałam dodając odrobinę więcej kawy i pomijając alkohol. Nie poszłam też za radą posypania ciasta kakaem, bo po prostu nie jestem fanką takiego rozwiązania.
Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 kostka miękkiego masła;
- 1 szklanka gorącej kawy;
- 1/3 szklanki rumu;
- 50 g gorzkiej czekolady;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- kakao do posypania ciasta (ja pominęłam);
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowania:
- Do garnka wlej kawę, dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, pokruszoną czekoladę, kakao i rum.
- Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj jajka i utrzyj, nie przerywając ubijania wlej wystudzoną masę czekoladową.
- Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 40-45 minut.
- Po wystudzeniu posyp ciasto kakaem.
W kuchni roznosił się piękny zapach czekolady, gdy wyciągałam ciasto z piekarnika. Dzielnie stało i się studziło, jednak nasza silna wola okazała się być zbyt słaba i przegraliśmy walkę z czasem z zadowoleniem pałaszując jeszcze ciepłe i przez to wilgotne ciasto.
Kiedy, jednak ostygło i "wysuszyło się" było naprawdę smaczne, mocno czekoladowe z lekką nutą kawy- pyszne.
PS. Wybacz za jakość zdjęć, ale mój aparat ciągle nie żyje :(
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz