Tarty stały się ostatnio jednymi z moich ulubionych ciast, dlatego też robię je bardzo często.
W ostatnim poście napisałam dla Ciebie przepis na tartę z białą czekoladą i malinami, a z racji tego, że wiem iż wiele osób nie zalicza się do grona fanów białej czekolady, dzisiaj postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na tartę z czekoladą deserową.
Żeby tego było mało, ciasto jest cynamonowe, a co! :D
Przez tę przyprawę przywodzi ona na myśl święta, ale ja lubię święta i jakoś specjalnie nie przeszkadza mi jedzenie z korzennymi nutami, picie kakałka z miętą, czy nawet słuchanie świątecznych piosenek i nucenie kolęd latem.
W przypadku tej tarty ciasto robiłam troszeczkę inaczej, niż ostatnio. Teraz zamiast wyklejać blachę ciastem i chować do lodówki, po prostu zawinęłam je w woreczek i to zrobiłam. Po odpowiednim czasie ciasto wylądowało na blaszce i siup do gorąca.
Pachniało obłędnie, a mój gość, który akurat trafił na moment wyciągnięcia go z piekarnika nie mógł przestać zachwycać się aromatami unoszącymi się w kuchni (pozdrawiam, Lili <3).
Przepis na tartę orzechową z czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 żółtko;
- 1/4 szklanki cukru pudru;
- 1/2 kostki schłodzonej margaryny;
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- orzechy laskowe do dekoracji;
- tłuszcz do wysmarowania formy;
Masa:
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem pudrem.
- Dodaj cynamon, żółtko, zmielone orzechy oraz margarynę.
- Składniki posiekaj, szybko zagnieć ciasto, a następnie owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę.
- Do natłuszczonej formy wyłóż rozwałkowane wcześniej ciasto (albo urywaj po kawałku i wylepiaj nim formę).
- Nakłuj je widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
- W czasie, gdy ciasto się piecze przygotuj masę: ubij jajka, a czekoladę drobno pokrój.
- Czekoladę podgrzej w garnku ze śmietaną delikatnie mieszając, kiedy się rozpuści dodaj jajka ciągle mieszając aż masa zgęstniej. Pamiętaj o tym, by się nie zagotowała.
- Po 20 minutach wyciągnij spód z piekarnika i lekko go ostudź.
- Posmaruj lekko wystudzony spód ciasta masą czekoladową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na kolejne 15 minut.
- Wystudzoną tartę udekoruj orzechami.
Do usłyszenia!
ale to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńAle narobiłaś mi smaka, o jeny! Super wygląda!
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić (albo namówić kogoś do zrobienia) ☺
Usuń