Ciasto dyniowe
Cześć!
Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, ale ja- tradycyjnie- zabrałam się za robienie dyniowych pyszności pod koniec października.
Co roku przygotowuję ciasto i krem dyniowy. Przepisem na słodkości podzielę się z Tobą teraz, a jeśli chcesz zobaczyć mój przepis, zapraszam Cię TUTAJ :)
Nie ukrywam, że robienie tego ciasta zajmuje trochę czasu, co spowodowane jest głównie przez obrabianie dyni, ale uwierz mi, to jest tego warte!
Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, ale ja- tradycyjnie- zabrałam się za robienie dyniowych pyszności pod koniec października.
Co roku przygotowuję ciasto i krem dyniowy. Przepisem na słodkości podzielę się z Tobą teraz, a jeśli chcesz zobaczyć mój przepis, zapraszam Cię TUTAJ :)
Nie ukrywam, że robienie tego ciasta zajmuje trochę czasu, co spowodowane jest głównie przez obrabianie dyni, ale uwierz mi, to jest tego warte!
Ciasto dyniowe
Składniki:
- 200 g dyni;
- 250 g margaryny;
- 250 g mąki pszennej;
- 80 g mąki ziemniaczanej;
- 300 g cukru pudru;
- 4 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 cukier wanilinowy;
- sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
- Obie mąki, proszek, sodę i cynamon przesiej do miski.
- Dynię pokrój, obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach, wyciśnij nadmiar soku.
- Żółtka oddziel od białek.
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Do margaryny z cukrami stopniowo dodawaj po jednym żółtku, potem sok z cytryny i na końcu na przemian mąki i dynię.
- Białka ubij na sztywną pianę i przełóż delikatnie do masy.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.
Ciasto jest delikatne i puszyste. Czuć w nim cynamon, który jednak nie jest dominujący.
Do usłyszenia! :)
Dynia to już radość, a co dopiero ciasto z dyni!
OdpowiedzUsuńCały worek szczęścia <3
UsuńKocham dynię, dzięki na świetny przepis!
OdpowiedzUsuńAleż nie ma za co :))
Usuń