Ciasto dyniowe

Cześć!

Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, ale ja- tradycyjnie- zabrałam się za robienie dyniowych pyszności pod koniec października.
Co roku przygotowuję ciasto i krem dyniowy. Przepisem na słodkości podzielę się z Tobą teraz, a jeśli chcesz zobaczyć mój przepis, zapraszam Cię TUTAJ :)



Nie ukrywam, że robienie tego ciasta zajmuje trochę czasu, co spowodowane jest głównie przez obrabianie dyni, ale uwierz mi, to jest tego warte!

Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 200 g dyni;
  • 250 g margaryny;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 80 g mąki ziemniaczanej;
  • 300 g cukru pudru;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

  • Obie mąki, proszek, sodę i cynamon przesiej do miski.
  • Dynię pokrój, obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach, wyciśnij nadmiar soku.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Do margaryny z cukrami stopniowo dodawaj po jednym żółtku, potem sok z cytryny i na końcu na przemian mąki i dynię.
  • Białka ubij na sztywną pianę i przełóż delikatnie do masy.
  • Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.
Ciasto jest delikatne i puszyste. Czuć w nim cynamon, który jednak nie jest dominujący.

Do usłyszenia! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Lubiane