środa, 31 stycznia 2018

Czekoladowe ciasto bez jajek

Cześć!
Łoł, łoł, łoł. To już ostatni dzień miesiąca, jak to się stało? Poprzedni przepis pojawił się 10 dni temu, ale musisz mi to wybaczyć - jest sesja, a ja jeszcze w międzyczasie zachorowałam. Teraz jest już ok i chcę dać Ci przepis na coś, co jest smaczne, mocno czekoladowe i bez jajek i mleka, jeśli pominiesz polewę ;)

Znasz to uczucie, kiedy masz ochotę na ciasto, ale jesteś gamoniem i nie kupiłeś jajek, albo nie zrobiłeś tego, bo jesteś oszczędnym studentem, tak jak ja, a jajka od Babuni Twojego narzeczonego się skończyły, bo są takie dobre? Ja musiałam się z tym zmierzyć pewnego wieczora. I co zrobiłam? Ciasto bez jajek, ot co!

Ciasto czekoladowe bez jajek

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 8 łyżek oleju; 
  • 4 łyżki kakao; 
  • 2 łyżki octu jabłkowego; 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Garstka skandyzowanych skórek owocowych (opcjonalnie);
  • Kilka kropelek olejku waniliowego. 

Polewa:

  • 50 g masła; 
  • 3 łyżki kakao; 
  • 2 łyżki cukru pudru; 
  • Odrobina mleka. 

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Mąkę wsyp do miski. 
  • Dodaj kakao, proszek do pieczenia i cukier. 
  • Do suchych  dodaj olej, ocet i olejek waniliowy i wymieszaj.
  • Teraz stopniowo dolewaj wodę, może się okazać, że potrzebujesz jej mniej lub odrobinę więcej. 
  • Kiedy składniki połączą się w masę jak na naleśniki, przelej ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok 24 cm.
  • Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C  na ok. 30 minut.
  • Po upływie tego czasu wyciągnij i wystudź ciasto, a gdy wystygnie polej polewą. 

Polewa:

  • Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier puder i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
  • Możesz dolać odrobinę mleka, żeby poszło łatwiej. 
  • Rondelek zdejmij z ognia, dodaj kakao i mieszaj do połączenia. 
  • Polewę odstaw do osiągnięcia i później polej nią ciasto.

Dobre rady:

  • Zamiast octu możesz użyć soku z cytryny. 
  • Ciasto możesz przełożyć msrmoladą. 
  • Posypanie ciasta cukrem pudrem jest dobrą alternatywą dla polewa czekoladowej.
Mój narzeczony był zachwycony smakiem ciasta, czasami mam wrażenie, że on wcale nie jest obiektywny ;)
Moim ulubionym elementem ciasta jest polewa.
Zachęcam Cię do zrobienia tego ciasta, bo naprawdę warto :)

Do usłyszenia! :)

5 komentarzy:

  1. A to ciekawe.....ale przyznam, że wygląda apetycznie :D Ja natomiast uwielbiam ciasteczka owsiane z piekarnika z orzechami, miodem masłem orzechowym itp polecam <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo mokre! Muszę spróbować. Ja zwykle zamiast jajek dodaję po prostu banany :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam amatorów takich czekoladowych pyszności 🙂 Ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń