Słodkie muffiny z gorzką czekoladą
Cześć!
Trudno uwierzyć, że już jutro będzie drugi piątek, piąteczek, piątunio tego roku. Czas leci bardzo szybko, wręcz gna, jak szalony :)
Dzisiaj będzie na słodko i gorzko jednocześnie.
Te muffinki robiłam już kilka razy. Zawsze jednak coś mi w nich nie pasowało, były dla mnie mocno za słodkie, takie, że aż się lepiły. Wczoraj postanowiłam dodać dużo mniej cukru, niż było w przepisie i wyszły o wiele lepsze. Nadal słodkie, ale nie przesłodzone, a gorzka czekolada tylko podkręciła ich smak. Serdecznie polecam!
Trudno uwierzyć, że już jutro będzie drugi piątek, piąteczek, piątunio tego roku. Czas leci bardzo szybko, wręcz gna, jak szalony :)
Dzisiaj będzie na słodko i gorzko jednocześnie.
Te muffinki robiłam już kilka razy. Zawsze jednak coś mi w nich nie pasowało, były dla mnie mocno za słodkie, takie, że aż się lepiły. Wczoraj postanowiłam dodać dużo mniej cukru, niż było w przepisie i wyszły o wiele lepsze. Nadal słodkie, ale nie przesłodzone, a gorzka czekolada tylko podkręciła ich smak. Serdecznie polecam!
Słodkie muffiny z gorzką czekoladą
Składniki:
- 340 g mąki;
- 300 g cukru;
- 250 ml mleka;
- 80 ml oleju lub roztopionego masła;
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać.
- Do suchych składników dodaj wszystkie mokre: mleko, olej, jajka i wymieszaj łyżką.
- Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i wsyp do powstałej masy.
- Całość wymieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto przelej do foremek do 1/3 ich wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-22 minuty.
Dobre rady:
- Możesz dodać mniej cukru, lub zastąpić go innym słodzidłem.
- Ciasto najlepiej wymieszać drewnianą łyżką.
- Do pieczenia możesz użyć foremek sylikonowych (ich nie trzeba smarować masłem), metalowych (wcześniej posmaruj je masłem), lub papierowych.
- Czas pieczenia niekiedy może wydłużyć się do 25 minut.
Babeczki wyszły naprawdę smaczne; puszyste i słodkie. Najlepiej smakują na drugi dzień. Mam nadzieję, że podoba Ci się ten przepis, ponieważ jest bardzo prosty i szybki.
Przygotowanie ciasta zajęło mi dużo mniej czasu niż upieczenie pierwszej porcji.
Z tych proporcji wychodzi 20 muffinek.
Do usłyszenia! :)
bardzo lubię piec muffinki, są idealne do kawy. Polecam spróbować dodać maślanki lub kefir zamiast mleka, muffinki są wtedy idealnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńW kilku przepisach użyłam jogurtu naturalnego zamiast mleka -były bardzo puszyste :)
UsuńMuffiny to moja specjalność! Znajomi głównie z nimi mnie kojarzą ;)
OdpowiedzUsuńMam podobnie :) moja przyjaciółka często wspomina moje czekoladowe muffinki. Właściwie robi to za każdym razem, gdy się widzimy ;)
UsuńUwielbiam muffinki :) I gorzką czekoladę
OdpowiedzUsuńNie wiem jak można nie lubić tych dwóch rzeczy :)
Usuń