Sernik bez pieczenia

Cześć!
Wiem jak wiele osób lubi ciasta bez pieczenia, więc zrobiłam sernik na zimno.


Co prawda twaróg, który wykorzystałam był przeznaczony do innej odsłony tego ciasta, ale pomyślałam, że to dobra okazja by zrobić coś bez użycia piekarnika.

Sernik bez pieczenia

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%;
  • 300 g serka mascarpone;
  • 200 g twarogu; 
  • 200 g biszkoptów;
  • 1/2 szklanki cukru pudru; 
  • 50 ml wody; 
  • 10 g żelatyny;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem;
  • 2 opakowania galaretki + 500 ml wody.

Przygotowanie:

  • Do miski przełóż twaróg, serek mascarpone, wszystkie cukry i wymieszaj do powstania jednolitej masy.
  • Żelatynę wsyp do rondelka, zalej wodą, wymieszaj i odstaw na ok 10 minut, aż do naruszenia. 
  • Po upływie tego czasu, wstaw żelatynę na palnik i podgrzewane ciągle mieszając, aż całość się rozpuści. 
  • Odstaw do lekkiego wystygnięcia. 
  • Do schłodzone jak żelatyny dodaj jedną łyżkę masy surowej, wymieszaj, po chwili dodaj jeszcze kilka łyżek i mieszaj pilnując, żeby nic się nie zważyło. 
  • Żelatynę wymieszaną z masą, dodaj do reszty twarogu i dokładnie zmiksuj do połączenia się składników. 
  • W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę i dodaj ją partiami do masy surowej delikatnie mieszając łyżką.
  • Spód tortownicy wyściel papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. 
  • Na papierze ułóż biszkopty, a na nie delikatnie wylej masę serową. 
  • Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Pod koniec czasu przygotuj galaretkę rozpuszczając dwa opakowania w jednej porcji wody (dwie galaretki w 500 ml wody) i odstaw do wystygnięcia. 
  • Kiedy galaretka jest już gotowa i chłodna wylej ją na stężałą masę serową i odstaw całość do lodówki najlepiej na całą noc.

Dobre rady:

  • Proporcje twarogu i mascarpone mogą się różnić.
  • Żelatyna nie może wrzeć. 
  • Śmietanka musi być zimna przed ubijaniem. 
  • Możesz dodać owoców do tego ciasta; wystarczy je wcisnąć do masy serowej, albo zatopić w galaretce.
  • Zamiast wanilii możesz użyć innych aromatycznych dodatków: olejków spożywczych lub dodać skórki owoców.

Dzięki śmietance i serkowi mascarpone, masa twarogowa jest bardzo puszysta i delikatna. Uwielbiam takie desery. Mam nadzieję, że Ty także :)
Co prawda robienie tego ciasta to długotrwały proces przez to, że trzeba je długo chłodzić, ale jest to tego warte :)

Do usłyszenia! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Lubiane