Szampańskie babeczki

Cześć!
Właśnie czytasz obiecany ostatni w tym roku przepis. Jakżeby inaczej, skoro mamy 31.12.2018.
A właśnie, jak się masz? Jak minęły Ci Święta i okres między nimi? Mi to zleciało bardzo szybko, jak cały rok z resztą. Już jutro Bake it cozy obchodzi drugie urodziny, więc tradycyjnie pojawi się post podsumowujący rok i łączący w sobie zdjęcia wszystkich wypieków, jakich w nim dokonałam.


Przedstawiam Ci ten przepis dopiero teraz, mimo że wykonałam go już w styczniu  tego roku, a może nawet 2016. Skoro nie pojawił się do tej pory to w ślepo stawiam 01.01.2016.

Szampańskie babeczki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 3/4 szklanki szampana;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropli olejku waniliowego.

Przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Kiedy cukier i żółtka się połączą dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mokrymi składnikami: olejem i szampanem.
  • Całość dokładnie wymieszaj mikserem, a następnie delikatnie dołóż ubitą pianę i powoli wymieszaj łyżką.
  • Ciasto przelej do 3/4 wysokości foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 minut.

Dobre rady:

  • Do babeczek możesz wrzucić różne dodatki- u mnie niektóre były z czekoladą, niektóre z wiórkami kokosowymi, a reszta bez niczego.
Jest to bardzo szybki i prosty przepis, a o samych babeczkach mogę powiedzieć tyle, że smakowały jak małe drożdżówki- były lekkie i delikatne.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i Szampańskiej zabawy Sylwestrowej! <3

Do usłyszenia w 2019! :)




Komentarze

Lubiane