Miętowa czekolada do picia
Cześć!
Co prawda śniegu zostały już resztki, ale zimowe mrozy nie dają nam zapomnieć, że jest styczeń. Wszechobecny chłód i szczypiące w policzki powietrze nie zachęcają do wychodzenia z domu, ale czasami trzeba. Dzisiaj mam dla Ciebie coś, co pomoże Ci walczyć z chłodem, a przy okazji przeniesie Cię trochę w świąteczny klimat.
Kiedyś w Biedronce kupiłam sobie napój błyskawiczny- kakao o smaku mięty pieprzowej i byłam szczerze rozczarowana, dlatego, gdy w Szkocji znalazłam w sklepie olejek o smaku tej rośliny kupiłam go niewiele myśląc, a kilka dni później, przy okazji robienia polewy do ciasta przygotowałam sobie ten delikatny, kremowy napój.
Co prawda śniegu zostały już resztki, ale zimowe mrozy nie dają nam zapomnieć, że jest styczeń. Wszechobecny chłód i szczypiące w policzki powietrze nie zachęcają do wychodzenia z domu, ale czasami trzeba. Dzisiaj mam dla Ciebie coś, co pomoże Ci walczyć z chłodem, a przy okazji przeniesie Cię trochę w świąteczny klimat.
Miętowa czekolada do picia
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%;
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 150 ml mleka;
- 4-5 kropli olejku o smaku mięty pieprzowej;
- 2 łyżeczki kakao;
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej, a gdy będzie już ciepła, dodaj do niej pokruszoną czekoladę.
- W innym garnku podgrzej mleko, dodaj kakao i cukier puder i wymieszak, a następnie dolej go do czekoladowej, wymieszaj, dodaj kilka kropli olejku i połącz.
Prawda, że proste? A sprawia tyle przyjemności. Oczywiście, jeśli nie lubisz takiego połączenia, olejek miętowy możesz zastąpić innym smakiem, przyprawą, lub startą skórką z pomarańczy.
Mam nadzieję, że Ci posmakuje :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń