Owsiane brownie
Cześć!
Styczeń mija mi powoli i spokojnie. Co prawda musiałam iść na badania krwi, a jest to jedna z tych rzeczy, której nienawidzę, ale na szczęście dzień wcześniej upiekłam brownie, którym poprawiłam sobie humor po tych katorgach.
Styczeń mija mi powoli i spokojnie. Co prawda musiałam iść na badania krwi, a jest to jedna z tych rzeczy, której nienawidzę, ale na szczęście dzień wcześniej upiekłam brownie, którym poprawiłam sobie humor po tych katorgach.
Brownie to jedno z moich ulubionych ciasto. Bardzo dobrze o tym wiesz, bo często to powtarzam ;) tym razem postanowiłam zrobić je z mąką owsianą, a to dlatego, że zapas pszennej mi się skończył. Z racji, że jajka które miałam były mi potrzebne do czegoś jeszcze doszłam do wniosku, że okroję trochę przepis i ciasto przygotuje w keksówce :)
Owsiane brownie
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 100 g masła;
- 100 g cukru;
- 50 g mąki owsianej;
- 3 jajka;
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.
- Wsyp mąkę i wymieszaj.
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
- Wystudzoną masę czekoladową dalej do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
- Całość przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.
Dobre rady:
- Do ciasta możesz dosypać garść płatków owsianych.
- Jeśli podwoisz ilość składników, starczy na blachę o wymiarach ok. 25x38cm.
Do usłyszenia! :)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś lubi płatki owsiane, to jest super :)
UsuńNigdy nie robiłam żadnego brownie - muszę wypróbować tym bardziej, że widzę, całkiem fajne składniki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Na blogu jest więcej przepisów z brownie :)
UsuńBrownie bardzo lubię, choć na mące owsianą nie próbowałem. Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować ;)
UsuńZrobione!!! O 12 upieczone o 16 już zjadłam dwa kawałki!! Pyszne! !;)
OdpowiedzUsuńCudownie <3
UsuńCześć. Gdy chce zrobic duża blachę czas pieczenia powinnam wydłużyć?
OdpowiedzUsuń