Mus jabłkowy
Cześć!
Już dawno chodził mi po głowie pomysł na zrobienie musu jabłkowego, ponieważ bardzo lubię ten dodatek, który przypomina mi dzieciństwo. Co prawda ten z mojego przepisu nie bardzo przypomina mus mojej Babuni, ale jest równie dobry i uniwersalny.
Musu możesz użyć do wielu rzeczy: szarlotki, rogaliki francuskie, naleśniki, herbaty itd. Ten akurat (a raczej jego część) wykorzystałam do muffinek, na które przepis znajdziesz na blogu już niedługo.
Już dawno chodził mi po głowie pomysł na zrobienie musu jabłkowego, ponieważ bardzo lubię ten dodatek, który przypomina mi dzieciństwo. Co prawda ten z mojego przepisu nie bardzo przypomina mus mojej Babuni, ale jest równie dobry i uniwersalny.
Musu możesz użyć do wielu rzeczy: szarlotki, rogaliki francuskie, naleśniki, herbaty itd. Ten akurat (a raczej jego część) wykorzystałam do muffinek, na które przepis znajdziesz na blogu już niedługo.
Mus jabłkowy
Składniki:
- ok. 800 g jabłek;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Nadmiar soku wyciśnij do miski, ale nie wylewaj- jeszcze się przyda.
- Starte jabłka przełóż do garnka lub na patelnię i podgrzewaj co chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło.
- Dodaj cukier oraz cynamon i mieszaj.
- Gdy sok z otartych jabłek odparuje, dolej część z soku, który został w misce i duś do całkowitego odparowania.
- Odstaw do wystygnięcia.
Przygotowanie go jest banalnie proste, a po zapasteryzowaniu może wylądować w spiżarni, piwnicy lub w szafce ;) na wiele miesięcy.
Mam nadzieję, że taka forma szybkich przepisów na przetwory przypadnie Ci do gustu.
Do usłyszenia! :)
Komentarze
Prześlij komentarz