Moim pierwszym wypiekiem w tym roku było brownie- jedno z moich ulubionych ciast :D
Tym razem postanowiłam zaszaleć dodając bananów i masła orzechowego i wydaje mi się, że wyszło całkiem ok, bo Babcia, która nie lubi bananów i Tata, który nie jest fanem masła orzechowego mówili, że smaczne :D
Już od dawna miałam w planach zrobić coś słodkiego z masłem orzechowym, ale podobnie jak oreo- strasznie szybko znikało ;) Tym razem, wiedząc, że nikt nie wyje m go ze słoika, postanowiłam upiec brownie. Przepis pożyczyłam od Kasi z Make life Easier i zmodyfikowałam go po swojemu :D
Bananowe brownie z masłem orzechowym
Składniki:
- 270 g gorzkiej czekolady;
- 200 g mąki;
- 160 g cukru;
- 80 g masła;
- 80 g masła orzechowego;
- 4 jajka;
- 3 duże dojrzałe banany;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
Przygotowanie:
- Banany zblenduj lub 'rozdziabaj' widelcem.
- Oba masła i czekoladę rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
- Kiedy masa przestygnie przelej ją do miski.
- Do masy czekoladowej dodaj cukier i wymieszaj mikserem, następnie dodaj jajka i znowu miksuj.
- Dodaj stopniowo mąkę, a następnie sodę oczyszczoną.
- Kiedy mąka połączy się z masą czekoladową, dodaj banany i dokładnie wymieszaj.
- Całość przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st C na ok. 25-30 minut.
Dobre rady:
- Banany powinny być bardzo dojrzałe, najlepsze będą te z brązowiejącą skórką.
- Możesz użyć masła orzechowego kremowego, lub z kawałkami orzechów.
- Do ciasta możesz dodać pokruszone orzeszki ziemne lub inne bakalie.
- Ja użyłam blachy o wymiarach 22x28 cm.
- Jeżeli chcesz, po ostygnięciu możesz schować je do lodówki.
Ciasto wyszło mocno zbite, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie. Brak słodyczy spowodowały banany, które nie były tak dojrzałe, jak powinny być. Ogólnie ciasto bardzo przyjemne, jak każde bownie :)
Mam nadzieję, że moja wersja tego ciasta przypadnie Ci do gustu i pamiętaj, że swoje wypieki z mojego bloga możesz oznaczać #bakeitcozy :)
Do usłyszenia! :)
Mmmm, wygląda przepysznie. Mam pytanie. Nie jestem zwolenniczką masła orzechowego. Czy jest ono konieczne? :D
OdpowiedzUsuńNie :)
UsuńZamiast 80 g masła i 80 g masła orzechowego, możesz dać 160 g masła :)