Cześć!
Przed Świętami mój Tata znalazł w Netto mąkę z orzechów arachidowych. Akurat były dwa ostatnie opakowania, wiec postanowił sobie kupić jedno, a że jestem jego ulubioną córką (nieważne, że jedyną), to kupił i mi :)
Oboje zrobiliśmy z niej zupełnie co innego - Tata upiekł niesamowicie dobry budyniowiec na orzechowym spodzie, polany czekoladą, posypany kandyzowanymi skórkami owoców, a ja tytułowe ciasteczka orzechowe z dodatkową porcją orzeszków ziemnych.
Przed Świętami mój Tata znalazł w Netto mąkę z orzechów arachidowych. Akurat były dwa ostatnie opakowania, wiec postanowił sobie kupić jedno, a że jestem jego ulubioną córką (nieważne, że jedyną), to kupił i mi :)
Oboje zrobiliśmy z niej zupełnie co innego - Tata upiekł niesamowicie dobry budyniowiec na orzechowym spodzie, polany czekoladą, posypany kandyzowanymi skórkami owoców, a ja tytułowe ciasteczka orzechowe z dodatkową porcją orzeszków ziemnych.
Opakowanie, które posiadam ma 300 g mąki. Nie chciałam jednak użyć całości, bo obiecałam mojemu Bratu, że gdy odwiedzi nas w ferie, upiekę ciasteczka. Tak więc pokombinowałam i pomieszałam ją z mąką pszenną - wyszło super.
Co więcej ciasteczka nie mają jajek ani mleka
Bardzo orzechowe ciasteczka z mąką orzechową
Składniki:
- 200 g miękkiego masła;
- 170 g mąki pszennej;
- 100 g mąki z orzechów arachidowych;
- 100 g cukru;
- 50 g orzeszków ziemnych;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
- Masło pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj cukier i utrzyj na gładką masę.
- Dodaj mąkę pszenną, mąkę orzechową, proszek do pieczenia i kakao i zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
- Do powstałego ciasta dosyp pokruszone, lub podzielone na pół orzeszki ziemne i jeszcze raz wymieszaj.
- Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 13 minut.
Dobre rady:
- Układając ciasteczka zachowaj odległość, ponieważ pięknie rosną podczas pieczenia- Najlepiej układaj po 9 na porcję.
- Z tych proporcji wychodzi ok. 30 ciasteczek.
- Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i miękkie, dlatego najlepiej odczekaj kilka minut, zanim ściągniesz je z blachy.
Ciastka są bardzo orzechowe i kruche. Wydaje mi się, że zaraz po upieczeniu są lepsze, niż na drugi dzień, a to cośnowego :)
Mam nadzieję, że przygotujesz je u siebie, w razie czego pamiętaj o #bakeitcozy
Do usłyszenia! :)
nigdy nie spotkałam się z mąką arachidową, bede musiała poszukać. No i zamiast cukru ksylitol :)
OdpowiedzUsuńSlodzidło wg własnego uznania, wiadomo :)
UsuńCo do mąki, to był mój pierwszy raz z nią ;)
Ciasteczka orzechowe są zawsze najlepsze... :D
OdpowiedzUsuńZaraz obok czekoladowych to moje ulubione :)
UsuńNie miałam pojęcia, że jest taka mąka. Przepis brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńTeż spotkałam się z nią pierwszy raz ;)
Usuńwszystko, co jestzwiązane z orzechami bardzo mi smakuje! mniam! klaudia j
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich zapach! :)
Usuń