Cześć!
Jak tam przygotowania do Świąt? Jesteś już w trakcie, czy zostawiasz
wszystko na później? ;)
U mnie idzie to powoli, całą moją część przygotowań postanowiłam ogarnąć dopiero w sobotę, poza mazurkiem, którego zacznę przygotowywać dzisiaj w nocy, albo jutro rano. Do moich obowiązków zawsze należy upieczenie ciast i zrobienie sałatek. W tamtym roku jednym z moich wypieków była babka cytrynowa, z której wyglądu nie byłam zadowolona. Całe ciasto nie chciało odejść od formy, pokruszyło się i połamało. Starałam się to zatuszować lukrem, który tylko uwydatnił niedoskonałości tak bardzo, że wstydziłam się wystawić ją na stół i gdyby nie moi Rodzice, pewnie bym tego nie zrobiła. W tym roku przygotuję babkę marmurkową i mazurka chałwowego, więc jeśli masz ochotę na przepis, daj mi znać a wstawię go po Świętach, żeby mógł zagościć u Ciebie w przyszłą Wielkanoc.
Tymczasem daję Ci przepis na naprawdę smaczne ciasto cytrynowe. Robiłam je kilka dni temu i wyszło naprawdę super, trochę jak cytrynowy biszkopt, a w połączeniu z moją ulubioną polewą czekoladową dawało tylko ochotę na więcej.
U mnie idzie to powoli, całą moją część przygotowań postanowiłam ogarnąć dopiero w sobotę, poza mazurkiem, którego zacznę przygotowywać dzisiaj w nocy, albo jutro rano. Do moich obowiązków zawsze należy upieczenie ciast i zrobienie sałatek. W tamtym roku jednym z moich wypieków była babka cytrynowa, z której wyglądu nie byłam zadowolona. Całe ciasto nie chciało odejść od formy, pokruszyło się i połamało. Starałam się to zatuszować lukrem, który tylko uwydatnił niedoskonałości tak bardzo, że wstydziłam się wystawić ją na stół i gdyby nie moi Rodzice, pewnie bym tego nie zrobiła. W tym roku przygotuję babkę marmurkową i mazurka chałwowego, więc jeśli masz ochotę na przepis, daj mi znać a wstawię go po Świętach, żeby mógł zagościć u Ciebie w przyszłą Wielkanoc.
Tymczasem daję Ci przepis na naprawdę smaczne ciasto cytrynowe. Robiłam je kilka dni temu i wyszło naprawdę super, trochę jak cytrynowy biszkopt, a w połączeniu z moją ulubioną polewą czekoladową dawało tylko ochotę na więcej.
Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki;
- ¾ szklanki cukru;
- ½ szklanki oleju;
- 40 ml soku z cytryny;
- 4 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- skórka z 2 cytryn;
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego;
Polewa:
- 50 g masła;
- 1 łyżka mleka;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 3-4 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę.
- Ciągle miksując partiami dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Po chwili mieszania, dodaj olej oraz sok i skórkę z cytryny i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Powstałą masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 40 minut.
- Po wystudzeniu polej przestudzoną polewą.
Polewa:
- Masło roztop razem z cukrem pudrem.
- Dodaj mleko, jeśli cukier ciężko się rozpuszcza.
- Rondelek zdejmij z ognia, wsyp kakao i mieszaj, aż wszystko się ze sobą połączy.
- Odstaw do lekkiego wystygnięcia.
Dobre rady:
- Cytryną sparz i dobrze wyszoruj.
- Możesz pominąć cukier cytrynowy.
- Moja tortownica ma 26 cm.
- Polewa smakuje jak gorzka czekolada, jeśli nie lubisz takiego efektu, dodaj mniej kakao lub więcej cukru pudru.
Ciasto smakuje i wygląda jak cytrynowy biszkopt. Jest
świetną alternatywą dla tradycyjnej babki cytrynowej. Mam nadzieję, że przepis
przypadł Ci do gustu i skorzystasz z niego w te Święta.
Pamiętaj też, że zawsze możesz oznaczyć zdjęcia swoich
wypieków #bakeitcozy, żebym mogła je zobaczyć- będzie mi bardzo miło, jeśli to
zrobisz J
Wesołego dyngusa!
Do usłyszenia! J
Faktycznie super alternatywa dla tradycyjnej babki, spróbuję !
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Uwielbiam połączenie cytryny z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńCytrusy plus czekolada to strzał w dziesiątkę! :)
UsuńYummy! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam cytrynowe ciasta :) na święta piekłam babkę cytrynową
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką :)
Usuń