Ależ u mnie się dzieje! Piekę na okrągło chociaż na tę chwilę tego tutaj nie widać); piekę w domu i w pracy. W końcu robię coś co kocham i mogę dzielić się tym na większą skalę. Dopiero zaczęłam, ale jeszcze wszystko przede mną. Mam nadzieję, że sprawdzę się w tej roli i zostanę w niej na długo ;)
Tymczasem, zainspirowana ostatnimi wyczynami w pracy postanowiłam się z Tobą podzielić mega łatwym przepisem na ciasto bez pieczenia. Znam je od dawna, ale nigdy nie miałam okazji go robić, ponieważ słodkości bez używania piekarnika to działka mojej Mamy <3
Mam nadzieję, że Tobie także przypadnie do gustu ten przepis i zrobisz go u siebie.
3 bit bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
- herbatniki;
- 1 puszka masy kajmakowej;
Krem budyniowy:
- 2 budynie;
- ok. 500 ml mleka;
- 2 łyżki cukru;
- kostka masła
Krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki 30%;
- 250 g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń i odstaw go do wystygnięcia:
-z pół litra mleka odlej nieco ponad pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem;
-do pozostałego mleka wsyp budyń i dokładnie wymieszaj;
-gdy mleko zaczyna się gotować, wlej do niego budyń i energicznie mieszaj, a gdy zacznie gęstnieć zdejmij z ognia;
-mieszaj jeszcze przez chwilę, a potem nałóż na budyń folię i odstaw do wystygnięcia. - Kiedy budyń stygnie wyłóż spód blaszki herbatnikami i rozsmaruj na nich kajmak.
- Całość włóż do lodówki.
- Gdy budyń już wystygnie zrób krem i przełóż go na ciastka.
- Na krem połóż kolejną warstwę ciastek i znowu wstaw do lodówki.
- Przygotuj krem śmietankowy i wyłóż go na warstwę ciastek, wstaw do lodówki.
- Kiedy całość zastygnie udekoruj ciasto pokruszonymi herbatnikami i kleksami z masy kajmakowej.
- Przed podaniem przechowuj w lodówce.
Krem budyniowy:
- Masło ubijaj tak długo aż stanie się białe.
- Stopniowo dodawaj budyń, miksując na najmniejszych obrotach.
- Po dodaniu całego budyniu zwiększ obroty i miksuj tak długo, aż masa będzie jednolita.
Krem śmietankowy:
- Do miski wlej śmietankę i przez chwilę ją miksuj.
- Kiedy mikser zacznie zostawiać na niej znaki, dosyp cukier puder i mieszaj dalej.
- Po chwili zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Dobre rady:
- Jeśli krem budyniowy jest grudkowaty, dolewaj stopniowo mleka i cały czas mieszaj.
- Ciasto jest lepsze, gdy postoi w lodówce, dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i wstawić do niej na całą noc.
- Jeśli chcesz, dolną warstwę ciastek możesz zblendować i wymieszać z roztopionym masłem, wylepić nimi dno formy i odstawić do lodówki przed nałożeniem pierwszej warstwy ciasta.
Robiłam to ciasto będąc ostatnio w domu i ledwo udało mi się dowieźć do Torunia kawałek dla mojego Ukochanego :D Uważam, że to sukces połączony z "łasuchowatością" mojej Rodziny :)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz