Już dawno chodził mi po głowie pomysł na zrobienie musu jabłkowego, ponieważ bardzo lubię ten dodatek, który przypomina mi dzieciństwo. Co prawda ten z mojego przepisu nie bardzo przypomina mus mojej Babuni, ale jest równie dobry i uniwersalny.
Musu możesz użyć do wielu rzeczy: szarlotki, rogaliki francuskie, naleśniki, herbaty itd. Ten akurat (a raczej jego część) wykorzystałam do muffinek, na które przepis znajdziesz na blogu już niedługo.
Mus jabłkowy
Składniki:
- ok. 800 g jabłek;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Nadmiar soku wyciśnij do miski, ale nie wylewaj- jeszcze się przyda.
- Starte jabłka przełóż do garnka lub na patelnię i podgrzewaj co chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło.
- Dodaj cukier oraz cynamon i mieszaj.
- Gdy sok z otartych jabłek odparuje, dolej część z soku, który został w misce i duś do całkowitego odparowania.
- Odstaw do wystygnięcia.
Przygotowanie go jest banalnie proste, a po zapasteryzowaniu może wylądować w spiżarni, piwnicy lub w szafce ;) na wiele miesięcy.
Mam nadzieję, że taka forma szybkich przepisów na przetwory przypadnie Ci do gustu.
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz