Dzisiaj jestem tutaj po to, aby podać Ci przepis na mega dobrą drożdżówkę z kruszonką. Jest to zdecydowanie #smakdziecinstwa, chociaż nie korzystałam z przepisu mojej Babuni.
Jej drożdżak zawsze był moim ulubionym, chociaż często trzeba było odrywać od spodu folię aluminiową :D
Nie znam osoby, która nigdy nie miała okazji spróbować ciasta drożdżowego. Jest ono tak powszechne i popularne, iż oczywistością jest jego dostępność dla wszystkich.
To moje drugie podejście do ciasta drożdżowego na słodko. Mam doświadczenie w robieniu pizzy i bułek drożdżowych, ale ze słodkimi drożdżakami kumpluję się od niedawna i oczywiście nie obyło się od małej wtopy, ale o tym później. Teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
Drożdżówka z kruszonką
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml ciepłego mleka;
- 30 g drożdży;
- 3 łyżki mąki;
- 1 łyżka cukru;
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła;
- 40 g mąki;
- 4 łyżki cukru pudru.
Ciasto:
- 500 g mąki;
- 200 ml mleka;
- 1/2 szkl. cukru;
- 100 g roztopionego masła
- 3 jajka;
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Rozczyn:
- Do miski wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier i mieszaj do zmiany konsystencji w płynną.
- Dolej ciepłe, ale nie gorące mleko i mieszaj do połączenia składników.
- Na samym końcu wsyp mąkę, dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
- Masło pokrój w mniejsze kawałki.
- Mąkę i cukier puder wysyp na blat, wymieszaj i dodaj masło.
- Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Po tym czasie wyciągnij z lodówki i zetrzyj na ciasto na tarce o dużych oczkach lub pozdzieraj za pomocą palców.
Ciasto:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wszystkie składniki i rozczyn drożdżowy.
- Całość zagnieć ręką do momentu aż ciasto przestanie się przyklejać do dłoni.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtora godziny.
- Po tym czasie zagnieć ciasto jeszcze raz i przełóż do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą lub mąką formy.
- Na wierzch ciasta posyp kruszonkę.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na ok. 50 minut.
I tyle. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, Trzeba jednak pamiętać o delikatnym obchodzeniu się z nim, ponieważ nie lubi zbyt mocnych ruchów i przeciągu.
Co do mojej wpadki. Do rozczynu zamiast odrobiny cukru, wsypałam cały, który wcześniej przygotowałam. Mimo to wyszło całkiem ok. Oczywiście podczas wyrabiania ciasta nie dodawałam go już ;)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz