Czerwiec nie daje nam zbyt dużo odpoczynku od wysokich temperatur. Ja tam się cieszę, chociaż czasami jest za ciepło. Ej, ale to właśnie za takim latem tęskniłam będąc w Szkocji. Co prawda idealną temperaturą dla mnie jest ok 25℃, ale ludzie sami sobie to zrobili.
Wysokie temperatury sprawiają, że nie mam zbytnio ochoty piec, bo piekarnik podgrzewający atmosferę to coś strasznego, ale moja praca i pasja polegają na pieczeniu. I co teraz?
No jak to co? Ciasta #bezpieczenia.
Dzisiaj przedstawiam limonkowe ciasto musowe, które znalazłam na kanale Sugar Lady i lekko zmodyfikowałam :)
Limonka to jeden z moich ulubionych cytrusów. Uwielbiam dodawać ją do wody, albo nadawać nią aromatu ciastom- cudownie smakuje w połączeniu z borówkami amerykańskimi, więc klikając TUTAJ znajdziesz przepis na cudownie pyszną tartę z tymi dwoma składnikami ;
Limonkowe ciasto musowe z galaretką
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30 lub 36%;
- 250 g białej czekolady;
- 200 g mleka;
- 3 limonki;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- Kilka listków mięty
Przygotowanie:
- Żelatynę wsyp do pojemnika i zalej zimną wodą tak, by zakryć cały proszek i odstaw na 10 minut, by nasiąknęła.
- Białą czekoladę połam na kostki i wrzuć do miski.
- Limonki wyparz, wyciśnij z nich sok i zetrzyj skórkę.
- Zagotuj mleko razem z miętą i zdejmij je z ognia.
- Wyciągnij miętę z mleka.
- Do gorącego mleka dodaj żelatynę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
- Białą czekoladę zalej mlekiem z żelatyną i po ok. 2 minutach wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W osobnym pojemniku ubij na sztywno śmietankę i dodaj ją do czekoladowej masy.
- Wcześniej przygotowaną galaretkę pokrój w kostkę.
- Część masy wylej do sylikonowej, lub wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy, rozłóż część galaretki, zalej kolejną częścią masy, potem galaretka i powtarzaj to do skończenia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz