Cześć!
Miło mi Cię znowu gościć na moim słodkim blogu ;) Dzisiaj przedstawię Ci coś, co swój debiut miało już na Bohemian Atelier, a tutaj pojawiło się w lekko zmodyfikowanej, snickersowej wersji -> KLIK. Jest to bardzo ważny dla mnie przepis, ponieważ kojarzy mi się z samym dobrem. To dzięki niemu zatraciłam się w pieczeniu babeczek i muffinek na długi, długi czas.
Jest to coś, co uwielbia moja przyjaciółka. Serio, za każdym razem, gdy chociaż o tym wspomnę słyszę okrzyk radości: "Babeczki Martyny!!!". To właśnie dlatego tak nazywa się dzisiejszy wpis.
Babeczki te traktuję poniekąd jak brownies, ponieważ są łatwe w przygotowaniu i można do nich dodać wszystko, co się lubi, chociaż pierwotna wersja zawierał kawałki czekolady, najlepiej deserowej. Robiłam je jednak już z owocami, mieszanką czekolad, skórką pomarańczy, batonikami, czy bez niczego. Podawałam je z polewą czekoladową, lub kremem o tym samym smaku i naprawdę, ale to naprawdę każdy wariant był przepyszny. Jestem ciekawa jaki Ty wybierzesz i mam prośbę, jeśli je przygotujesz daj mi znać jak wyszło <3
Okej. Ostatnio zaszalałam i kupiłam kolorowe papilotki w białe kropeczki, bo pomyślałam, że idealnie nadadzą się do wiosennych wypieków i, że są meega słodkie. Okazały się trochę kiczowate, dlatego używam ich do próbnych babeczek (jak bananowe i jogurtowe, o których wspominałam na InstaStory), ale nie mogę oprzeć się pokusie, żeby upiec moje czekoladowe cudeńka właśnie w takich papilotkach.
Babeczki te napawają mnie cudownymi wspomnieniami, podczas ich robienia zawsze mam banana na twarzy, a sam zapach przenosi mnie najczęściej do akademickiej kuchni, w której spędzaliśmy bardzo dużo czasu, zwłaszcza gdy ją wyremontowali ;)
Zaczynamy!
Czekoladowe muffiny
Skladniki:
- 300 g mąki;
- 200 g czekolady;
- 170 ml mleka;
- 150 g masła;
- 2 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 3 łyżki kakao;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i wystudź.
- Czekoladę pokrój w małe kawałeczki i odłóż.
- Mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do miski.
- Do mieszanki mąki dodaj cukier i cukier wanilidowy, wymieszaj.
- W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem.
- Masę jajeczną dolej do suchych składników i wymieszaj szpatułką.
- Dolej wystudzone masło i mieszaj do połączenia.
- Dosyp pokrojoną czekladą i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do papilotek ułożonych w blaszce lub foremkach do babeczek, mniej wiecej do 3/4 wysokości.
- Wstaw muffiny do piekarnika nagrzanego do 190℃ na 20-22 minuty, do mokrego patyczka.
Dobre rady:
- Zamiast 3 łyżek kakao możesz użyć 2 łyżki kakao i 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej, wtedy muffinki nabiorą wyrazistego, delikatnie wytrawniejszego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz