Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, ale ja- tradycyjnie- zabrałam się za robienie dyniowych pyszności pod koniec października.
Co roku przygotowuję ciasto i krem dyniowy. Przepisem na słodkości podzielę się z Tobą teraz, a jeśli chcesz zobaczyć mój przepis, zapraszam Cię TUTAJ :)
Nie ukrywam, że robienie tego ciasta zajmuje trochę czasu, co spowodowane jest głównie przez obrabianie dyni, ale uwierz mi, to jest tego warte!
Ciasto dyniowe
Składniki:
- 200 g dyni;
- 250 g margaryny;
- 250 g mąki pszennej;
- 80 g mąki ziemniaczanej;
- 300 g cukru pudru;
- 4 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 cukier wanilinowy;
- sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
- Obie mąki, proszek, sodę i cynamon przesiej do miski.
- Dynię pokrój, obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach, wyciśnij nadmiar soku.
- Żółtka oddziel od białek.
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
- Do margaryny z cukrami stopniowo dodawaj po jednym żółtku, potem sok z cytryny i na końcu na przemian mąki i dynię.
- Białka ubij na sztywną pianę i przełóż delikatnie do masy.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 60 minut.
Ciasto jest delikatne i puszyste. Czuć w nim cynamon, który jednak nie jest dominujący.
Do usłyszenia! :)
Dynia to już radość, a co dopiero ciasto z dyni!
OdpowiedzUsuńCały worek szczęścia <3
UsuńKocham dynię, dzięki na świetny przepis!
OdpowiedzUsuńAleż nie ma za co :))
Usuń