Prawie miesiąc. Tyle właśnie nie publikowałam na tym blogu. A czemu? Bo moi ludzie nie mieli ochoty na nowe wypieki, a na sprawdzone, robione przeze mnie już kilka razy ciasta i inne łakocie. Jednak wczoraj dostałam białą czekoladę od Dawida, który dzielnie oddał krew i postanowiłam zrobić coś smacznego. Mój ukochany (jak zwykle) podpowiedział, żebym do ciasta dodała skórkę pomarańczy- serio, on chciałby ją w każdym wypieku :D Tak zrodził się pomysł na całe ciasto pomarańczowe <3
W Internetach szukałam inspiracji, żeby połączyć białą czekoladę z pomarańczami i trafiłam na kilka naprawdę fajnych przepisów. Z kilku wyciągnęłam po trochu i dodałam coś od siebie i w akademickiej kuchni znowu pięknie pachniało :)
Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, poza pieczeniem, które musi trwać około godziny.
Jedną z jego zalet jest to, że nie potrzebujesz dużej ilości sprzętu, a po upieczeniu możesz polać je polewą nie tylko z białej czekolady, a i tak będzie smakować dobrze.
Ciasto pomarańczowe z polewą z białej czekolady
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 jajka;
- 35 g białej czekolady;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- szczypta soli
- starta skórka z 1 i 1/2 pomarańczy;
Polewa:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 65 g białej czekolady;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- Kandyzowana skórka pomarańczy.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i przełóż ją do miski.
- Stopniowo wsyp cukier i mieszaj.
- Do wymieszanych składników dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy oraz jogurt naturalny i wymieszaj.
- Dodaj po jednym jajku mieszając dokładnie.
- Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Pokrój białą czekoladę, dodaj ją do powstałego ciasta i przemieszaj jeszcze raz, by połączyła się z całą resztą.
- Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 60 minut.
- Po ostygnięciu polej ciasto polewą i udekoruj skórką pomarańczy.
Polewa:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub rondelku.
- Kiedy czekolada jest już rozpuszczona, dolej jogurt naturalny, wsyp cynamon i mieszaj do połączenia składników.
Dobre rady:
- Przy robieniu tego ciasta nie potrzebujesz miksera :) Całość z łatwością wymieszasz łyżką i trzepaczką.
- Polewę możesz przygotować gdy ciasto już ostygnie, albo kiedy się piecze i później ją podgrzać.
Wczoraj, mimo późnej godziny, nie mogłam się oprzeć temu ciastu i ukroiłam sobie kawałek. Niczego nie żałuję, ponieważ (nieskromnie mówiąc) wyszło mi naprawdę świetne :)
Środek jest przyjemnie wilgotny, ale nie mokry, a skórka chrupiąca. Pomarańcze, cukier i niewielka ilość cynamonu świetnie ze sobą współgrają, a lekko kwaskowata, chociaż ciągle słodka (:D) polewa z białej czekolady posypana kandyzowaną skórką pomarańczy idealnie dopełnia różnorodność smaków.
Do usłyszenia! :)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńAż mi ślinka cieknie! Musi być pyszne i z pewnością cały dom nim pachnie ♥
OdpowiedzUsuńZapach jest niesamowity: słodki i orzeźwiający :)
UsuńWygląda nieskomplikowanie ale zapewne oferuje wiele smaków. ;)
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że banalnie proste, a smakuje naprawdę świetnie :)
Usuń