Jak Ci mija listopad? Mój jest całkiem... ponury. Pogoda za oknem nie rozpieszcza i tylko czasami, w dodatku na chwilę pojawia się słońce. Jednym ze sposobów na poprawienie nastroju sobie i innym przy okazji jest upieczenie czegoś dobrego. Tym razem postawiłam na szarlotkę z orzechami włoskimi. W środku ma też skórkę pomarańczy, delikatną piankę i kisiel w jesiennym smaku.
Pomysł na takie ciasto urodził się w mojej głowie, kiedy zobaczyłam ile mam orzechów włoskich. W tym roku zabrałam z domu wyjątkowo dużo, więc planuję upieczenie jeszcze co najmniej kilku ciast w Toruniu, a potem kilka na Święta w Kwidzynie.
Szarlotka na orzechowym spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki;
- 150 g zimnego masła;
- 100 g orzechów włoskich;
- 70 g cukru pudru;
- 3 żółtka;
Nadzienie:
- 700 g jabłek;
- 30 g masła;
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki;
- 3 białka;
- 1 opakowanie kisielu;
- 2 łyżki cukru pudru;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Orzechy zmiel na drobno.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Do miski wsyp mąkę, orzechy i cukier puder, dodaj masło oraz żółtka i zagnieć wszystko uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto podziel na 3 części; 1/3 zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 min, a potem przełóż je do zamrażalki, pozostałą resztą wyklej spód i boki blaszki, przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę.
Nadzienie:
- Jabłka przekrój na pół, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Masło rozpuść w garnku lub na patelni, gdy się rozpuści wsyp jabłka i dodaj przyprawę do szarlotki. Gotuj do czasu powstania musu.
- Gdy mus będzie gotowy, odstaw do wystygnięcia.
- W misce ubij na sztywną pianę białka z solą, potem dodaj cukier puder i kisiel i miksuj do połączenia się składników.
- Dwie duże łyżki piany dodaj do schłodzonych jabłek i delikatnie wymieszaj.
- Jabłka przełóż na wyciągnięte z lodówki ciasto i połóż na nie warstwę piany.
- Ciasto, które było w zamrażalce zetrzyj na tarce o dużych oczkach prosto na pianę.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
Dobre rady:
- Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre i klejące się, dodaj więcej mąki.
- Proporcje pasują do blaszki o średnicy 26 cm.
- Zamiast przyprawy do szarlotki możesz użyć cynamonu.
- Na spód blaszki wyłóż papier do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
- Na warstwę piany, tuż przed starciem na nią reszty ciasta, możesz wysypać trochę orzechów, a do nadzienia jabłkowego odrobinę skórki pomarańczy.
Ja swoją szarlotkę podałam z lodami. Marzyły mi się waniliowo-czekoladowe, niestety zamiast czekolady musiałam zadowolić się smakiem truskawkowym. Ciasto było kruche, nadzienie słodkie i delikatne.
Do usłyszenia! :)
łooo rany ale pychotka! musze koniecznie spróbowac!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje ;)
Usuńmiło, że wreszcie normalny przepis z cukrem i mąką:)
OdpowiedzUsuńGluten jest super :D
Usuńuwielbiam szarlotkę! Chętnie wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńTakiej szarlotki jeszcze nie jadłam. Wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuń