środa, 29 listopada 2017

Ciasto mocno czekoladowe

Cześć!

Naszła mnie ostatnio ogromna ochota na coś słodkiego, więc pomyślałam, że zrobię ciasto czekoladowe, bo czemu nie? Zastanawiałam się przez jakiś czas czy powinno być z jakimiś dodatkami, czy wystarczy mi polewa, która została z robienia babeczek kilka dni wcześniej. Postanowiłam nie udziwniać i zrobiłam coś, co w przygotowaniu było podobne do brownie, z tym, że miało mleko. Z resztą sam sprawdź :)


Polewa, która była na cieście była mało widoczna, więc postanowiłam ozdobić je jeszcze cukrem pudrem- dodało to dużo słodkości, do i tak już słodkiego ciasta, ale mi to pasowało :D
Jak już pisałam ciasto przypomina mi brownie, chociaż jest bardziej puszyste.

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 150 g cukru;
  • 100 g czekolady deserowej;
  • 80 g masła;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Polewa:

  • 50 g masła;
  • 40 g cukru;
  • 2-3 łyżki kakao.

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Czekoladę połam w kostki.
  • Masło roztop w rondelku i dodaj czekoladę.
  • Podgrzewaj do połączenia się składników.
  • Odstaw z ognia, dolej mleko, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • W drugiej misce zmiksuj jajka i cukier, tak by powstała puszysta masa.
  • Do mąki z proszkiem dodaj masę jajeczną i wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj na najmniejszych obrotach, lub wymieszaj łyżką.
  • Tak powstałe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, wstaw do rozgrzanego do 175 st. C na ok. 40-45 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia i polej polewą.

Polewa:

  • Masło włóż do rondelka.
  • Gdy zacznie się roztapiać wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia.
  • Kiedy cukier i masło się połączą dodaj kakao i wymieszaj dokładnie.
  • Polewę odstaw do lekkiego wystygnięcia i po chwili wylej na ciasto.

Dobre rady:

  • Ciasto możesz przekroić, tak by powstały dwa blaty i przełożyć kremem lub dżemem/marmoladą.
  • Zamiast 100 g czekolady deserowej możesz użyć 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady.
  • Nie musisz wykładać całej tortownicy papierem do pieczenia; wystarczy, że wyłożysz go tylko na spód, a boki posmarujesz masłem.
Ciasto jest słodkie, puszyste i idealnie komponuje się z herbatą, w tym przypadku czarną z pomarańczą <3

Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu i wykonasz go u siebie.

Do usłyszenia!

12 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię ale użyje trochę mniej cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym i gdyby tak jeszcze ktoś to zrobił :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D
      Zawsze najlepiej smakuje, gdy ktoś zrobi dla nas ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam czekoladowe ciasta :) Muszę tylko zamienić ten cukier na coś innego ;) może daktyle lub banan? coś pokombinuję - dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tez mocno czekoladowo bo mąż zadeklarowany czekoholik fanatyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypadł mi do gustu, ale po Kinder Cake ze środy nie mam ochoty na czekoladę ani trochę :D

    OdpowiedzUsuń

Walentynkowy lava cake

 

Lubiane