Naszła mnie ostatnio ogromna ochota na coś słodkiego, więc pomyślałam, że zrobię ciasto czekoladowe, bo czemu nie? Zastanawiałam się przez jakiś czas czy powinno być z jakimiś dodatkami, czy wystarczy mi polewa, która została z robienia babeczek kilka dni wcześniej. Postanowiłam nie udziwniać i zrobiłam coś, co w przygotowaniu było podobne do brownie, z tym, że miało mleko. Z resztą sam sprawdź :)
Polewa, która była na cieście była mało widoczna, więc postanowiłam ozdobić je jeszcze cukrem pudrem- dodało to dużo słodkości, do i tak już słodkiego ciasta, ale mi to pasowało :D
Jak już pisałam ciasto przypomina mi brownie, chociaż jest bardziej puszyste.
Ciasto mocno czekoladowe
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej;
- 150 g cukru;
- 100 g czekolady deserowej;
- 80 g masła;
- 1/2 szklanki mleka;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Polewa:
- 50 g masła;
- 40 g cukru;
- 2-3 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Czekoladę połam w kostki.
- Masło roztop w rondelku i dodaj czekoladę.
- Podgrzewaj do połączenia się składników.
- Odstaw z ognia, dolej mleko, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- W drugiej misce zmiksuj jajka i cukier, tak by powstała puszysta masa.
- Do mąki z proszkiem dodaj masę jajeczną i wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj na najmniejszych obrotach, lub wymieszaj łyżką.
- Tak powstałe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm, wstaw do rozgrzanego do 175 st. C na ok. 40-45 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia i polej polewą.
Polewa:
- Masło włóż do rondelka.
- Gdy zacznie się roztapiać wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia.
- Kiedy cukier i masło się połączą dodaj kakao i wymieszaj dokładnie.
- Polewę odstaw do lekkiego wystygnięcia i po chwili wylej na ciasto.
Dobre rady:
- Ciasto możesz przekroić, tak by powstały dwa blaty i przełożyć kremem lub dżemem/marmoladą.
- Zamiast 100 g czekolady deserowej możesz użyć 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady.
- Nie musisz wykładać całej tortownicy papierem do pieczenia; wystarczy, że wyłożysz go tylko na spód, a boki posmarujesz masłem.
Ciasto jest słodkie, puszyste i idealnie komponuje się z herbatą, w tym przypadku czarną z pomarańczą <3
Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu i wykonasz go u siebie.
Do usłyszenia!
Na pewno zrobię ale użyje trochę mniej cukru ;)
OdpowiedzUsuńCukier można zastąpić innym słodzidłem :)
UsuńZjadłabym i gdyby tak jeszcze ktoś to zrobił :-))
OdpowiedzUsuńHaha :D
UsuńZawsze najlepiej smakuje, gdy ktoś zrobi dla nas ;)
Musi być pyszne. ;-)
OdpowiedzUsuńCała Rodzinka się zajadała :)
UsuńUwielbiam czekoladowe ciasta :) Muszę tylko zamienić ten cukier na coś innego ;) może daktyle lub banan? coś pokombinuję - dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńZ daktylami byłoby cudowne <3
UsuńU mnie tez mocno czekoladowo bo mąż zadeklarowany czekoholik fanatyk ;)
OdpowiedzUsuńHaha, znam to ;)
UsuńPrzypadł mi do gustu, ale po Kinder Cake ze środy nie mam ochoty na czekoladę ani trochę :D
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, gdy ochota wróci- warto :)
Usuń