Święta są tak blisko, że jutro jest już Wigilia! Czas leci tak szybko... niedługo Bake it cozy będzie miało pierwsze urodziny.
Często w Święta odchodzę od tradycyjnego piernika, i tak w tamtym roku były piernikowe muffiny- po jednej dla każdego :D, a dzisiaj zaprezentuję Ci mój tegoroczny wybór. Wiem, że wiele osób nie miało czasu, albo po prostu wypadło im z głowy przygotowanie tego typowego dla Świąt Bożego Narodzenia ciasta, dlatego mam tu coś do zrobienia na szybko- nawet dzień przed Wigilią.
Przepis na to ciasto pochodzi z dobrze Ci znanej Czekolady, dzięki której powstał ten blog ;) Pomyślałam, że długo nic z niej nie robiłam, a teraz jest już ostatni dzwonek.
Ciasto korzenne przełożone powidłami
Składniki:
- 2 szklanki mąki;
- 3 jajka;
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 szklanka mleka;
- 3 łyżki + reszta słoiczka powideł śliwkowych;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, wlej olej, zmiksuj, dodaj mleko i powidła, całość wymieszaj łyżką.
- Mokre składniki połącz z suchymi lekko miksując lub dokładnie mieszając drewnianą łyżką.
- Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.
- Ciasto odstaw do wystygnięcia, a potem przekrój na 2 lub 3 blaty [w zależności od tego jak grube Ci wyszło (w zależności od tego, jaką blachę posiadasz)].
- Blaty posmaruj powidłami.
Ciasto wyrosło pięknie, jest aromatyczne i słodkie. Idealny zamiennik piernika.
Teraz chcę życzyć przytulnych, ciepłych Świąt, pełnych uśmiechu, radości i pierogów :)
Wszystko cudownego!
zapowiada się bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką :)
UsuńZapowiada się smakowicie! Pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest smaczny :)
Usuń