Cześć!
Na insta stories obiecywałam, że z pierniczków, które pokazywałam Ci w poprzednim wpisie zrobimy coś jeszcze. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na śliwkową tartę z serkiem mascarpone na piernikowym spodzie bez pieczenia.
Pomyślałam, że to dobra alternatywa dla ludzi, którzy nie mają piekarnika, albo ochoty na pieczenie ;)
Na insta stories obiecywałam, że z pierniczków, które pokazywałam Ci w poprzednim wpisie zrobimy coś jeszcze. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na śliwkową tartę z serkiem mascarpone na piernikowym spodzie bez pieczenia.
Pomyślałam, że to dobra alternatywa dla ludzi, którzy nie mają piekarnika, albo ochoty na pieczenie ;)
Tartę robiłam dwa razy. Przy pierwszym podejściu troszkę kiepsko wyliczyłam proporcje i spód był raczej kruszonką niż blatem. Za drugim razem, poprawiłam wszystko i mam nadzieję, że jest lepiej (gdy to piszę, tarta chłodzi się w lodówce).
Śliwkowa tarta bez pieczenia
Składniki:
Spód:
- 200 g pierników;
- 100 g masła.
Krem:
- 250 g serka mascarpone;
- 200 g śmietanki 30%;
- 40 g białej czekolady lub 20 g cukru pudru.
- słoiczek powideł śliwkowych.
Przygotowanie :
Spód:
- Pierniczki zmiel w blenderze.
- Masło rozpuść i wystudź.
- Wystudzone masło połącz z ciastkami.
- Całość wysyp do tortownicy wcześniej wysmarowanej masłem i docisnij tak, aby spód i ok 1 cm boków był wyłożony ciastkami.
- Włóż do lodówki.
Krem:
- Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, zmiksuj, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, lub cukier puder i mieszaj do połączenia.
- Powidła przełóż do rondla i delikatnie podgrzej.
- Z lodówki wyciągnij ciasto, przelej powidła, a na nie wyłoż krem mascarpone.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cala noc.
Dobre rady:
- Jeśli nie masz blendera, ciastka możesz potraktować tłuczkiem, lub wałkiem.
- Ja trochę oszukałam, zamiast pierniczków użyłam czekoladowe herbatniki, do których dodałam dwie łyżeczki przyprawy do pierniczków.
- Tortownica ma 26 cm średnicy.
- Górę ciasta możesz udekorować owocami, lub polać roztopioną czekoladą: śliwki pokrój na pół, lub na ćwiartki, oczyść z pestek, włóż do rondelka i zasyp przyprawą do pierniczków. Gotuj do miękkości, wystudź i połóż na ciasto.
Tarta łączy w sobie wiele smaków- słodkie pierniczki, kwaskowate powidła i delikatny mascarpone. Można się zajadać i zajadać :)
To ja wywalam śliwki i zjadam resztę :P :P :P Od zawsze nie lubię łączenia tych smaków, ale lista składników jest niezwykle kusząca :) mmmmm
OdpowiedzUsuńŚliwki można zastąpić innymi owocami, np. malinami, borówki, albo bananami :)
UsuńRobiąc ją drugi raz w ogóle pominąłam owoce i dałam tylko powidła ;)
Właśnie chciałam się pytać, czy można śliwki zastąpić czymś innym :D Jakoś nie przepadam za tymi owocami. Ale maliny, borówki czy truskawki na takiej tarcie i to bez używania piekarnika brzmią super :) Szkoda, że nie trafiłam na przepis wcześniej, gdy w wynajmowanym mieszkaniu żyłam bez piekarnika :D
OdpowiedzUsuńW słodkościach własnej roboty najlepsze jest to, że można zamieć to, czego się nie lubi na coś innego :)
Usuńwygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńI taka jest :))
UsuńWow wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuń