Jak już wiesz z jednego z poprzednich wpisów, uwielbiam Snickersa. Swojego czasu jadałam go nawet trochę za dużo i potem ciężko było mi się od niego odzwyczaić :D
Wczoraj z okazji bez okazji przygotowałam tartę z naprawdę dobrym ciastem i jeszcze lepszym nadzieniem. Połączenie czekolady, słonych orzeszków i krówek po prostu nie może być złe.
Do przygotowania tego ciasta skłoniła mnie miłość do Snickersa. Przepis ten miałam w głowie już od dawna i w końcu się udało- wyszło pysznie i słodko. Jeżeli lubisz takie połączenie musisz wypróbować ten przepis w swojej kuchni :)
Tarta snickers
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki;
- 120 g masła;
- 60 g cukru pudru;
- 1 żółtko;
Masa:
- 200 g twardych krówek;
- 100 g orzeszków ziemnych solonych;
- 70 g mlecznej czekolady;
- 70 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę i cukier puder wymieszaj w misce.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki.
- Mąkę i cukier wysyp na stolnicę lub blat, dodaj masło i siekaj nożem tak, żeby powstało coś w rodzaju kruszonki.
- Dodaj żółtko i zagnieć wszystko rękoma.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto, wyrabiaj je jeszcze chwilę, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok pół cm.
- Blaszkę do tarty wysmaruj masłem i ostrożnie przełóż na nią ciasto.
- Na ciasto połóż papier do pieczenia i zasyp fasolą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piecz 10 minut.
- Po upływie czasu wyciągnij ciasto, zdejmij obciążenie i piecz przez jeszcze ok 7-8 minut.
- Wyciągnij i odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotowując masę.
- Gdy przestygnie polej masą.
Masa:
- Krówki pokrój w mniejsze kawałki.
- Wrzuć je do rondelka i dolej trochę wody (ok. pół centymetra).
- Cukierki rozpuszczaj na małym ogniu często mieszając, a gdy zaczną wrzeć gotuj przez minutę.
- Kiedy zdejmiesz roztopione cukierki z ognia, a ciasto będzie już schłodzone dodaj do nich orzeszki, wymieszaj i od razu nakładaj na ciasto (w przeciwnym razie bardzo trudno będzie Ci rozsmarować masę na cieście).
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej ją na ciasto.
Dobre rady:
- Jako obciążenia do ciasta możesz użyć grochu, ryżu lub mąki.
- Zamiast mieszać orzeszki z krówkami w garnku możesz najpierw roztopić cukierki, przelać je na ciasto, a potem rozłożyć na nich orzechy.
- Nie chowaj ciasto do lodówki! Krówki zastygają bardzo mocno w temperaturze pokojowej, wkładając je do zimnej lodówki, ciasto będzie nie do pokrojenia.
Ciasto jest pyszne! Mój narzeczony mówi, że smakuje jak prawdziwy snickers i śmieje się, że teraz nie będę kupowała tych batoników, tylko robiła je dama :D Całość łączy ze sobą słodycz krówek, słony smak orzeszków i delikatność ciasta, które odrobinę przypomina mi to z Twixa :)
Całość ogólne bardzo polecam.
Do usłyszenia! :)
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńJest pysznie :)
UsuńWygląda cuuuudnie, a ja kocham słodkie <3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ♡
UsuńUuu, ale mi ślinka poleciała! Lubię słodkości, a snickersa jeszcze nie próbowałam w domowym wydaniu. Połączenie słodko słonych smaków brzmi genialnie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :)
UsuńUwielbiam takie połączenia - jednak z racji diety nie mogę, niestety. Ślinka pociekła...
OdpowiedzUsuń:(
UsuńWspółczuję
Mniam!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie ;)
Usuń49 yrs old Community Outreach Specialist Doretta Bicksteth, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Paintball. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a Delahaye Type 175S Roadster. sprawdz moje zrodlo
OdpowiedzUsuń