Czekoladowe ciasto bez jajek
Cześć!
Łoł, łoł, łoł. To już ostatni dzień miesiąca, jak to się stało? Poprzedni przepis pojawił się 10 dni temu, ale musisz mi to wybaczyć - jest sesja, a ja jeszcze w międzyczasie zachorowałam. Teraz jest już ok i chcę dać Ci przepis na coś, co jest smaczne, mocno czekoladowe i bez jajek i mleka, jeśli pominiesz polewę ;)
Łoł, łoł, łoł. To już ostatni dzień miesiąca, jak to się stało? Poprzedni przepis pojawił się 10 dni temu, ale musisz mi to wybaczyć - jest sesja, a ja jeszcze w międzyczasie zachorowałam. Teraz jest już ok i chcę dać Ci przepis na coś, co jest smaczne, mocno czekoladowe i bez jajek i mleka, jeśli pominiesz polewę ;)
Znasz to uczucie, kiedy masz ochotę na ciasto, ale jesteś gamoniem i nie kupiłeś jajek, albo nie zrobiłeś tego, bo jesteś oszczędnym studentem, tak jak ja, a jajka od Babuni Twojego narzeczonego się skończyły, bo są takie dobre? Ja musiałam się z tym zmierzyć pewnego wieczora. I co zrobiłam? Ciasto bez jajek, ot co!
Ciasto czekoladowe bez jajek
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki wody;
- 1/2 szklanki cukru;
- 8 łyżek oleju;
- 4 łyżki kakao;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej;
- Garstka skandyzowanych skórek owocowych (opcjonalnie);
- Kilka kropelek olejku waniliowego.
Polewa:
- 50 g masła;
- 3 łyżki kakao;
- 2 łyżki cukru pudru;
- Odrobina mleka.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę wsyp do miski.
- Dodaj kakao, proszek do pieczenia i cukier.
- Do suchych dodaj olej, ocet i olejek waniliowy i wymieszaj.
- Teraz stopniowo dolewaj wodę, może się okazać, że potrzebujesz jej mniej lub odrobinę więcej.
- Kiedy składniki połączą się w masę jak na naleśniki, przelej ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok 24 cm.
- Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyciągnij i wystudź ciasto, a gdy wystygnie polej polewą.
Polewa:
- Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dodaj cukier puder i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Możesz dolać odrobinę mleka, żeby poszło łatwiej.
- Rondelek zdejmij z ognia, dodaj kakao i mieszaj do połączenia.
- Polewę odstaw do osiągnięcia i później polej nią ciasto.
Dobre rady:
- Zamiast octu możesz użyć soku z cytryny.
- Ciasto możesz przełożyć msrmoladą.
- Posypanie ciasta cukrem pudrem jest dobrą alternatywą dla polewa czekoladowej.
Moim ulubionym elementem ciasta jest polewa.
Zachęcam Cię do zrobienia tego ciasta, bo naprawdę warto :)
Do usłyszenia! :)
A to ciekawe.....ale przyznam, że wygląda apetycznie :D Ja natomiast uwielbiam ciasteczka owsiane z piekarnika z orzechami, miodem masłem orzechowym itp polecam <3 :D
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! Niedawno robiłam brownie owsiane :)
UsuńWygląda na bardzo mokre! Muszę spróbować. Ja zwykle zamiast jajek dodaję po prostu banany :D
OdpowiedzUsuńBananów też nie miałam :(
UsuńZnam amatorów takich czekoladowych pyszności 🙂 Ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń