Cześć!
W moim rodzinnym domu bardzo lubią, gdy piekę. Mój Tata kupił ciasto francuskie i śmietanę, ja dokupienia jabłka i zrobiłam coś pysznego, według wskazówek mojego Taty.
W moim rodzinnym domu bardzo lubią, gdy piekę. Mój Tata kupił ciasto francuskie i śmietanę, ja dokupienia jabłka i zrobiłam coś pysznego, według wskazówek mojego Taty.
Szarlotka na cieście francuskim
Składniki:
- 1 ciasto francuskie;
- 5-6 średniej wielkości jabłek;
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki;
- 30 g masła;
- 1 łyżeczka cukru;
- Odrobina przegotowanej wody;
- 2 łyżeczki cukry waniliowego;
- 330 ml śmietanki 30 lub 36%;
- 1 łyżeczka żelatyny;
- 50 ml wrzątku;
Przygotowanie:
- Z jabłek usuń pestki.
- Owoce pokrój w niewielką kostkę.
- Masło rozpuść na patelni i dodaj jabłka.
- Po chwili dosyp przyprawę i cukier.
- Duś na niewielkim ogniu co chwilę mieszając.
- Dalej wodę, tak żeby powstał sok.
- Piekarnik nagrzewnice do 200 st. C.
- Gdy piekarnik sie nagrzewa, jabłka gotuj przez ok. 15 minut, mieszając aż sok się zredukuje.
- Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki i rozłoż na wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
- Możesz je nakłóć widelcem.
- Jeśli ciasto jest większe niż blacha, zrób renty.
- Na ciasto nałóż jabłka i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- 1 łyżeczkę żelatyny rozpuść w 50 ml wrzątku i odstaw do wystudzenia.
- Kiedy ciasto juz wystygnie, ubij śmietankę z cukrem wanilinowym i żelatyną sztywno.
- Ubitą śmietanę przełóż na jabłka i wstaw do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.
Dobre rady:
- Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki 10 minut przed pieczeniem.
- Śmietana musi być zimna.
- Śmietanę ubijaj w metalowej misce, którą włożysz wcześniej do lodówki lub zamrażalnika.
- Ubijanie śmietany zacznij na najwyższych obrotach i stopniowo obniżaj ich nasilenie.
- Cukier wanilinowy dodaj przed ubijaniem, a rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę w połowie ubijania.
Mam nadzieję, że taka wersja szarlotki Ci zasmakuje i zrobisz ją u siebie.
Do usłyszenia! :)
Szarlotka w każdym wydaniu zawsze mi smakuje, a ta Twoja wygląda na pyszną :) Zapewne spróbuję, bo uwielbiam takie cuda.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
Usuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym! Kiedyś nie znosiłam szarlotek, teraz to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast.
OdpowiedzUsuńJako dziecko jadłam tylko jablecznik mojej Babci, odkąd w pewne święta zastąpiłam ją w pieczeniu, szarlotka stała się moim ulubionym (tuż obok brownie) ciastem do pieczenia i za każdym razem robię ją inaczej :)
Usuń