Cześć!
Mam dla Ciebie przepis na typowo wielkanocne ciasto- mazurek. Co prawda już po Świętach, ale na przyszłoroczne będzie jak znalazł ;)
Trochę się zastanawiałam nad terminem tego wpisu. Zastanawiałam się czy nie lepiej będzie go opublikować w przyszłym roku przed świętami, ale potem uznałam, że i teraz jest dobry dzień, bo przecież do tego przepisu można wrócić :)
Mam dla Ciebie przepis na typowo wielkanocne ciasto- mazurek. Co prawda już po Świętach, ale na przyszłoroczne będzie jak znalazł ;)
Trochę się zastanawiałam nad terminem tego wpisu. Zastanawiałam się czy nie lepiej będzie go opublikować w przyszłym roku przed świętami, ale potem uznałam, że i teraz jest dobry dzień, bo przecież do tego przepisu można wrócić :)
Mazurek chałwowy
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki;
- 100 g masła;
- 40 g cukru pudru;
- 1 jajko;
Masa:
- 170 g chałwy waniliowej;
- 50 ml śmietanki 30%;
- 30 g masła.
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę i cukier puder wysyp na stolnicę.
- Masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki i cukru.
- Dodaj jajko i całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta.
- Powstałe ciasto zawinił w folię i włóż do lodówki.
- Po upływie czasu, blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto, jego nadmiar obetnij.
- Delikatnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
- Z nadmiaru ciast stwórz ranty ciasta i przymocuj je do ciasta.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.
- Po upływie czasu, wyciągnij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Masa:
- Chalwę pokrusz i przełóż ją do rondelka.
- Dalej śmietankę i dołoż pokrojone wcześniej masło.
- Całość podgrzewane na małym ogniu ciągle mieszając, a gdy się zagotuj e ściągnij z ognia i zblenduj, jeśli jest taka potrzeba.
- Masę odstaw do wystygnięcia i polej nią przestudzone ciasto.
Dobre rady:
- Jajka moje ranty zrobiłam jak warkocze; jeśli nie chcesz długo się z nimi bawić, zrokuj kawałki ciasta i obklej nimi brzegi.
Bardzo byłam ciekawa jak wyjdzie mi ten eksperyment i musze przyznać, że jestem z niego naprawdę zadowolona. Ciasto jest kruche i niezbyt słodkie, co nadrabia delikatna masa chałwowa. Połączenie idealne :)
Do usłyszenia! :)
Uwielbiam chałwę, na pewno przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPrzyznaję: nigdy nie jadłam mazurka. U mnie w domu się nie piekło i ja też tego nie robię. Może w przyszłym roku się skuszę.
OdpowiedzUsuńMy regularnie robimy od niedawna :)
UsuńWcześniej zdążył się raz na jakiś czas