Cześć!
Pisałam, że szykuje się przepis na gruszkową szarlotkę, ale przed wyjazdem do Szkocji miałam trochę spraw do załatwienia i niestety zabrakło mi czasu na pieczenie.
Teraz, po pierwszym tygodniu spędzonym w tym pięknym kraju, przy okazji wolnego, zabrałam się do roboty i zrobiłam kolejną wersję brownie.
Pisałam, że szykuje się przepis na gruszkową szarlotkę, ale przed wyjazdem do Szkocji miałam trochę spraw do załatwienia i niestety zabrakło mi czasu na pieczenie.
Teraz, po pierwszym tygodniu spędzonym w tym pięknym kraju, przy okazji wolnego, zabrałam się do roboty i zrobiłam kolejną wersję brownie.
Niestety tym razem wyszło trochę zbyt płaskie, ale to nie wina tego, że nie wyrosło, a raczej zbyt dużej blaszki.
"Brownie" bananowe
Składniki:
Składniki:
- 2 dojrzałe banany;
- 2 jajka;
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady;
- 1 szklanka mąki;
- 3/4 szklanki ciepłego mleka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/4 szklanki oleju;
- 4 łyżki kakao;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Banany za pomocą widelca rozgnieć w misce.
- W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- Następnie dodaj cukier i cynamon i połącz składniki.
- Mleko podgrzej na niewielkim ogniu.
- Czekoladę pokrój na kawałki i cześć z niej dodaj do mleka - mieszaj aż do momentu gdy się rozpuści.
- Do bananów dodaj jajka, olej, mleko i zblenduj.
- Do suchych składników przelej masę bananową i połącz łyżką.
- Do ciasta dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i podsyp mąką.
- Ciasto wyżej do blachy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut.
- Blacha, której użyłam miała wymiary
- Jeśli Twoja blacha jest tak samo dużą jak moja, piec wystarczy 25 minut.
Mam nadzieję, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz