Za kilka dni wylatuję daleko więc te ostatnie chwile w domu spędzam na pieczeniu. Wczoraj miałam ochotę na ciasteczka, wiesz... takie w amerykańskim stylu ;), więc przygotowałam wszystko co trzeba, brązowy cukier zastąpiłam białym i do roboty!
Wyszły mega słodkie, więc, jeśli będziesz je robić, dodaj mniej słodzidła.
Pewnie zastanawiasz się czy niektóre z ciastek ze zdjęcia mają w sobie dodatkowe kakao. Nic bardziej mylnego- starałam się dopasować odpowiednią temperaturę i długość pieczenia- nie wszędzie się udało, ale to nie szkodzi, bo zamoczone w mleku stają się miękkie i smakują jeszcze lepiej i mniej słodko.
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Składniki:
- 220 g mąki pszennej;
- 150 g gorzkiej czekolady;
- 125 g masła;
- 110 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego;
- 2-3 kropelki ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i jajko i połącz składniki.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i solą i stopniowo dodawaj do mieszank ciągle miksując.
- Czekoladę pokrój w małe kawałki i dodaj do ciasta.
- Wszystko wymieszaj łyżką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej uformowane na kształt i wielkość piłeczki do pinponga, lekko spłaszczone ciatseczka.
- Wstaw do piekarnika na ok 170 st. C na, mniej więcej, 14 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, wyłóż ciasteczka do ostygnięcia i lekko je dociśnij.
Dobre rady:
- Zamaist białego cukru możesz dodać brązowego- wtedy daj go trochę więcej- ok. 150 g.
- Gorzką czekoladę możesz zastąpić słodszą.
- Jeśli do ciasta dodasz trochę kakao, ładnie będą wyglądać kawałki białej czekolady.
- Ciasteczka dobrze smakują zamoczone w mleku.
- Z teaj ilości składników wyszło mi 17 ciasteczek.
Bardzo szybki i spontaniczny wypiek. idealny na niezapowiedzianą wizytę gości- 30 minut i wszystko gotowe :)
Pamiętaj, że jeśli zrobisz któryś z moich przepisów i pochwalisz się gdzieś zdjęciem, oznacz je #bakeitcozy.
Zajrzyj też na Insta i Fejsa- wracam do żywych ;) a następne przepisy będą gruszkowe :)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz