Cześć!
Uwielbiam masło orzechowe, a że kupiliśmy go w zapasie aż 2 kg, postanowiłam zrobić ciasteczka. Ogólnie, cały krem miał nam starczyć na cały pobyt w Szkocji, czyli jakieś 3 miesiące, ale po pierwszych czterdziestu dniach nic już z niego nie zostało :) Jest to bardzo prosty przepis, który przypadnie do gustu wszystkim peanutbutterowcom :)
Ciasteczka z masła orzechowego
Składniki
- 300 g masła orzechowego (150 g masła crunchy, 150 g gładkiego);
- 1/3 szklanki cukru lub cukru pudru;
- 1 jajko;
- garść kolorowych cukierków.
Przygotowanie
- Masło orzechowe przełóż do miski, dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
- Do powstałego kremu wbij jajko i znowu zmiksuj.
- Do masy dodaj cukierki i wymieszaj wszystko łyżką.
- Z masy uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wyłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 12-15 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia. Zrób to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po wyciągnięciu są bardzo miękkie.
Ciastka są idealnie kruche i delikatne, a dodanie do nich cukierków orzechowych jeszcze bardziej podbiło ich przepyszny smak. Daj znać co sądzisz o takich połączeniach:)
Do usłyszenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz