Będąc w Szkocji jestem pod mega wielkim wrażeniem ilości dostępnych produktów do pieczenia, których często nie mogę znaleźć w Polsce i nie chodzi mi tutaj o typowo szkockie smakołyki, ale o, można by pomyśleć, podstawowe elementy.
Dzisiaj zaprezentuję Ci ciasteczka, które są trochę inspirowane klasycznymi czekoladowymi od Tasty, ale tylko trochę, bo jak zwykle dodałam to i owo od siebie ;)
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem
Składniki:
- 165 g brązowego cukru;
- 150 g mąki;
- 110 g masła;
- 100 g cukru;
- 1 jajko;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- Garść podprażonych pestek dyni.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp oba cukry, sól i wymieszaj.
- Masło rozpuść, odstaw do wystygnięcia i dodaj do miski z cukrami i solą.
- W osobnej misce wymieszaj jajka i ekstrakt z wanilii i przelej je do masy.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, sodę i cynamon, a następnie stopniowo przesyp je do masy i wymieszaj za pomocą łyżki.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj pestki dyni i wymieszaj jeszcze raz.
- Całość odstaw na 30 minut do lodówki, a po tym czasie z masy uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
- Po upływie czasu, pozostaw ciastka do ostygnięcia na blaszce, a potem delikatnie przełóż na kratkę.
Te ciastka to NIEBO W GĘBIE. Serio. A słodki, karmelowy smak spowodowany brązowym cukrem to coś naprawdę świetnego. Bardzo żałuję, że nie mogę spotkać tego rodzaju cukru na sklepowych pólkach, bo naprawdę jest to jeden z tych produktów, do których chciałabym mieć stały dostęp ;)
Do usłyszenia! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz