Cóż za wspaniała chwila! Dzisiaj pokonałam moją "tygodniówkę" i już czuję się o niebo lepiej. Jakie to cudowne uczucie móc oddychać przez nos.
Z tego szczęścia tak mnie poniosło, że upiekłam dzisiaj jedną z moich ulubionych przekąsek. Zazwyczaj kupujemy je z moim Ukochanym w piekarni koło naszego mieszkania, ale postanowiłam, że spróbuję swoich sił. I wiesz co? Udało się (!), chociaż mogłyby być odrobinę słodsze, tak może o pół łyżki cukru ;)
Dzisiaj upiekłam 4 chałki, chociaż myślę, że następnym razem z tych proporcji zrobię 2 albo 3 sztuki, bo te, co mamy teraz są troszeczkę za małe ;)
Chałka drożdżowa
Składniki:
Rozczyn:
- 1/2 szklanki mleka;
- 4 i 1/2 łyżki cukru;
- 3 łyżki mąki;
- 20 g świeżych drożdży;
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej;
- 1/2 szklanki wody;
- 2 łyżki masła;
- 1 jajko;
Kruszonka:
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 1 łyżka rozpuszczonego masła;
Przygotowanie:
Rozczyn:
- Mleko podgrzej i przelej do miski.
- Dodaj do nich drożdże, cukier i przesianą mąkę.
- Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
- Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, przestudzone masło i wodę.
- Ręce delikatnie oprusz mąką i ugnieć wszystkie składniki do momentu, aż ciasto samo będzie odchodzić od dłoni.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na cztery (albo dwie, jeśli chcesz mieć większe chałki) równe części, potem każdą z nich podziel na trzy, zroluj je w dłoni i zapleć warkoczyk.
- Chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj je ściereczką.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C, roztrzep jajko w miseczce i zrób kruszonkę.
- Kiedy kruszonka jest gotowa, chałki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika na 40-45 minut.
Kruszonka:
- Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dolej do nich rozpuszczone masło i wymieszaj tak, żeby powstały grudki.
Dobre rady:
- Czas pieczenia może być nieco krótszy; najlepiej sprawdź chałki już po upłynięciu 30. minut.
- Po wystygnięciu trzymaj chałki w papierowym worku, lub przykryte ściereczką.
Mam nadzieję, że ten wypiek spełnił Twoje oczekiwania.
Mój Ukochany jest wprost zachwycony i nie może wyjść z podziwu, że można je zrobić w tak łatwy sposób.
Do usłyszenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz