Jak się pewnie domyślasz, jakiś czas temu zwariowałam na punkcie serniczków. No nic z tym nie zrobię, nawet gdybym chciała. Może za jakiś czas zafascynuję się innymi ciastami, ale póki co sernik to mój numer jeden.
Dlatego też chcę Ci przedstawić przepis- bardzo podobny do TEGO przepisu, ale trochę się różniący.
Trochę zastanawiałam się czy jest w ogóle sens publikować post z przepisem, którego brat, niemalże bliźniak, jest już na blogu, ale stwierdziłam, że skoro z różnymi wariantami brownie mogłam tak zrobić, to z serniczkiem też mogę.
Kremowy sernik
Składniki:
Spód:
- 160 g herbatników;
- 50 g masła;
- 2 łyżeczki cukru cytrynowego, lub startej skórki z cytryny
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego zmielonego 2 lub 3 razy;
- 200 ml śmietanki 30%;
- 3/4 szklanki cukru;
- 45 g mąki;
- 3 jajka;
- 4 łyżki serka mascarpone;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika.
Przygotowanie:
Spód:
- Masło rozpuść i odstaw do lekkiego wystygnięcia.
- Ciastka przełóż do malaskera i zblenduj na pył.
- Dodaj rozpuszczone masło i zblenduj jeszcze raz do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia i wysyp na nie ciasteczka.
- Dognieć całość do dna, tworząc równą warstwę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 10 minut.
Masa serowa:
- Do miski przełóż twaróg, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Po wyciągnięciu spodu z piekarnika, odstaw go do lekkiego wystygnięcia i zmień temperaturę w piekarniku na 150 st. C.
- Masę twarogową przelej na wystudzony spód i piecz przez ok. godzinę.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi wystygnąć w jego środku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 30 minut, następnie wyciągnij ciasto i je całkowicie wystudź. I polej polewą.
Dobre rady:
- Ciasto sprawdzaj dotykając je patyczkiem, a nie wbijając go do środka, ponieważ wtedy opadnie.
- Łącząc twaróg z innymi składnikami nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa się napowietrzy, szybko urośnie, a później mocno opadnie.
Ciasto okazało się tak wielkim hitem, że w ciągu dziesięciu dni robiłam je aż 3 razy (!)
Mam nadzieję, że i Twoim bliskim posmakuje.
Do usłyszenia! :)
Ale mi narobiłaś smaka! Fajnie to wszystko rozpisałaś. Zapisuje sobie Twój przepis, wydaje się być łatwy, może uda mi się zaskoczyć moich znajomych na następnym spotkaniu:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Mam nadzieję, że przepis się sprawdzi i zostaniesz ze mną na dłużej <3
UsuńWygląda przepysznie! Z chęcią kiedyś skorzystam z tego przepisu
OdpowiedzUsuńI jest mega smaczny :) więc zachęcam :)
UsuńUwielbiam serniki :) pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńSerniczki <3
Usuń