Jeśli bywasz tutaj od dawna to na pewno wiesz, że brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Nie za sprawą tego, że jest najłatwiejsze w wykonaniu i praktycznie nie da się go zepsuć (chyba, że się przesuszy), ale dlatego, iż jest świetną podstawą do wielu różnych deserów.
Można z niego wydobyć wiele, ponieważ czekolada jest bardzo uniwersalna i smakuje dobrze zarówno z ciastkami, jak i owocami i cytrusami.
Dzisiaj pokażę Ci kolejną odsłonę tej słodkiej pyszności- brownie z oreo na oreo i jeszcze dodatkowo z polewą czekoladową, gdyby czekolady było za mało ;)
Zaczynamy!
Tak, jak wspomniałam to ciasto jest wypełnione, można powiedzieć, że po brzegi ciastkami oreo. One też wiele lat temu rozgościły się w naszych sercach ;)
Na całe ciasto wystarczyło mi jedno opakowanie ciastek.
Brownie na spodzie oreo
Składniki:
Spód:
- 10 ciastek oreo;
- 50 g masła;
Brownie:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady;
- 156 g cukru;
- 134 g masła;
- 126 g mąki;
- 4 jajka;
- 4 ciastka oreo;
Polewa:
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej;
- 30 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Spód:
- Masło rozpuść i lekko ostudź.
- Ciastka zblenduj nie oddzielając od siebie warstw.
- Zblendowane ciastka dodaj do masła i wymieszaj- całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Powstały piasek przełóż na dno wyścielonej papierem do pieczenia formy.
Brownie:
- W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw do wystygnięcia.
- Jajka z cukrem ubij w misce do napuszenia; będzie to trwało ok. 7 minut.
- Do jajek dodaj mąkę i wymieszaj.
- Do powstałej masy strumieniem wlej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Kiedy całość się połączy dodaj pokruszone ciastka i wymieszaj.
- Całość wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do piernika nagrzanego do 180℃ na 20-25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij i wystudź ciasto.
Polewa:
- Śmietankę podgrzej w rondelku, następnie zdejmij z ognia i wsyp do niej pokruszoną czekoladę.
- Po chwili wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
- Polewę wylej na ciasto i posyp resztą pokruszonych ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz