23 września. Nie do wiary! Mamy już jesień- ostatnimi czasy moją ulubioną porę roku.
No dobry początek kolejnego okresu wpadam tutaj z mega szybkim i prostym przepisem, który możesz wykorzystać nie tylko do słodkości, ale i wytrawnych rzeczy.
Wersję, którą Ci zaprezentuję wykorzystałam do ciasta dyniowego. Przepis na to ciasto pojawi się już lada chwila na blogu ;)
Puree z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w mniejsze kawałki i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nie przykrywając niczym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na niecałą godzinę.
- Kiedy dynia jest już miękka, wyciągnij ją z piekarnika i odstaw ją do wystygnięcia.
- Po całkowitym wystudzeniu oddziel miękki miąższ od skórki i włóż go do blendera.
- Całość zblenduj na gładką masę.
I koniec.
Dobre rady:
- Jeśli zamierzasz robić tylko słodkie smakołyki z tego puree, możesz przyprawić dynię tuż przed blendowaniem dodając do niej cynamon, cukier puder itp.
- Puree możesz przechowywać w lodówce do 5 dni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz