Sezon na jagody trwa, więc nie powinno Cię zdziwić, że chcę podzielić się z Tobą przepisem na jagodowy torcik :)
W zeszłym roku postawiłam na delikatny, puszysty, jasny biszkopt i jasny krem. Możesz go znaleźć klikając TUTAJ .
Dzisiaj alternatywa dla osób, które lubią owocowe kremy i ciemne biszkopty.
Nie od dzisiaj wiadomo, że jagody i cytryny bardzo do siebie pasują, więc nikogo nie powinno dziwić to, że łączę ze sobą te dwa smaki za każdym razem :)
Torcik z powyższego zdjęcia wyszedł bardzo spontanicznie i niezapowiedzianie. Stało się tak, ponieważ robiąc tort urodzinowy dla mojej Mamy
zostały mi dwa blaty biszkoptu. Z jednego postanowiłam zrobić ciasto z truskawkami i kajmakiem-> KLIK, a z drugiego właśnie ten.
Moja Mama ma urodziny w maju, a wtedy jagody jeszcze nie były tak ogólnodostępne, jak teraz, dlatego skorzystałam z naszych zeszłorocznych słoikowych zapasów i użyłam syropu jagodowego.
Ty możesz użyć świeżych owoców :)
A możesz też zastąpić je innymi. Świetnie będą tutaj pasować, np. maliny.
Tak jak przy przepisie na czekoladowe ciasto z truskawkami i kajmakiem tak tutaj wspomnę, że proporcje składników w biszkopcie są na całe ciasto, tutaj będziesz potrzebować 1 lub 2 blatów :)
Delikatny jagodowy torcik
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek;
- 210 g cukru;
- 136 g mąki;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 24 g kakao;
Syrop jagodowy:
- 200 g jagód;
- 20 g cukr;
Krem:
- 130 g serka mascarpone;
- 130 g śmietanki 30%;
- 100 g jagód, lub 10 łyżek syropu jagodowego;
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru;
- skórka starta z 1/2 cytryny;
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę w międzyczasie dosypując cukier.
- Gdy cukier się rozpuści zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku ciągle mieszając.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą wyłącz mikser i w dwóch partiach wsyp przesianą mąkę.
- Całość mieszaj krótko, pewnymi powolnymi ruchami.
- Pod koniec mieszania dosyp mąkę ziemniaczaną i kakao, wymieszaj tak samo, jak mąkę.
- Całość przelej do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165℃ na ok. 40 minut, lub do suchego patyczka.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Po wystudzeniu odkrój wybrzuszenie, a resztę przekrój na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcesz mieć.
Syrop jagodowy:
- Jagody wsyp do rondelka i zasyp cukrem.
- Całość ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się cukru.
- Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj jagody przez 20 minut.
- Odstaw do wystygnięcia
Krem:
- Śmietankę wlej do miski i zacznij ubijać na małych obrotach, po chwili zwiększ nieco obroty, a gdy śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć dosyp cukier puder i mieszaj jeszcze chwilę.
- Po chwili dodaj mascarpone i mieszaj tak długo, aż masa będzie gładka.
- Tuż przed zakończeniem miksowania dodaj skórkę z cytryny i jagody, albo syrop jagodowy.
Składanie:
- Ciasto składaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blat połóż na dno i nasącz wodą z cytryną i cukrem pudrem.
- Następnie nasączony blat posmaruj masą kremem jagodowym.
- Na krem posyp jagody.
- Przykryj drugim blatem i powtórz czynność.
- Całość wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby krem zastygł.
Do usłyszenia! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz